Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Zbog čega su neka djeca puno zahtjevnija i kako se nositi s tim?
Pixabay/Ilustracija

'ČARI' RODITELJSTVA

Zbog čega su neka djeca puno zahtjevnija i kako se nositi s tim?

Autor zanimljive studije kaže kako se temperament djeteta vidi već na samom porođaju. Promatrajte ga i znat ćete što vas čeka idućih 18 godina...

Iako roditelji jednako odgajaju svoju djecu, ona sasvim različito reagiraju i izrastaju u jedinstvene osobe - to zna svatko tko ima više djece.

'Neki roditelji dobivaju mnogo teže zadatke od drugih. Ako imate temperamentno dijete, vjerojatno vam baš i nisu zabavni neki segment roditeljstva', kaže za portal Parents.com dr. Perri Klass.

Sasvim je razumljivo da ćete se osjećati frustrirano kada shvatite da se puno teže nosite s jednim svojim djetetom, nego vaš prijatelj sa svojih troje zajedno ili kada nailazite na nepravedna osuđivanja od strane obitelji ili stranaca.

Imate jedan od težih poslova: preživjeti izazovne faze u odrastanju svog djeteta, a da pritom ne izgubite samopouzdanje i razum. Ako vas tješi, istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da roditelji ne umišljaju kako je njihovo dijete teško za odgajati, odnosno da nije stvar samo u percepciji roditelja.

Autor studije Jerome Kagan kaže kako se temperament djeteta vidi već pri samom porođaju, odnosno da ponašanje novorođenčeta u trenutku kada dođe na svijet, može biti vrlo jasan pokazatelj njegova ponašanja u vrijeme puberteta.

Otkrio je da se 40 posto djece rađa smireno (ne reagiraju pretjerano na podražaje poput svjetla i buke). Ta djeca, kaže Kagan i kada odrastu ostaju smirena. 15 do 20 posto djece rađa se sa življim temperamentom. Za njih će, kada malo odrastu, prijatelji i obitelj govoriti da su teški za odgoj. Prema dr. Kaganu, ova djeca reagiraju burno na svjetlosne podražaje i buku kada se rode te ih je teško umiriti.

Ako imate 'kompliciranu' bebu, znači li to da ste osuđeni na isključivo teška vremena u idućih 20 godina? Nikako.

'Tu je uvijek ta kontroverza prirode i odgoja', objašnjava liječnica Nancy Snidman, direktorica Odsjeka za psihološki razvoj djece pri Sveučilištu Massachusetts u Bostonu, za spomenuti portal. 

'Roditelji, druga djeca i učitelji mogu utjecati na oblikovanje djetetove ličnosti', dodaje dr. Snidman.

Drugim riječima, dobar odgoj možda neće imati utjecaja na bebe, ali kod starije djece, one s težim temperamentom, promišljeno i dosljedno roditeljstvo pokazat će rezultate. 

Ne postoji univerzalan način odgoja koji će odgovarati svoj djeci, no istraživanje koje su proveli dr. Kagan i dr. Snidman je pokazalo da će djeca koja se bore s negativnim emocijama najbolje reagirati na empatičan, ali dosljedan i strukturiran roditeljski stil. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5957

Reci što misliš!