Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Provjerite nokte: Jednostavan položaj prstiju može pokazati imate li simptom raka pluća?
Ilustracija

OPREZ

Provjerite nokte: Jednostavan položaj prstiju može pokazati imate li simptom raka pluća?

Neobičan simptom pojavljuje se u 35 posto slučajeva jedne vrste raka...

Ponekad dolazi do promjena na prstima i noktima, a najčešće postoji medicinski razlog. Možete uočili da se nokti zaobljuju, listaju ili koža oko nokta postaje osjetljiva i sjajna. Ti simptomi pripadaju u pojavu pod nazivom 'finger clubbing' koji se često navodi kao najraniji simptom raka pluća.

Prema centru za istraživanje raka Cancer Research, više od 35 posto ljudi s jednim oblikom raka pluća imaju ovaj simptom.

 

Jean Williams Taylor objavila je fotografiju svog zaobljenog nokta online, a kasnije joj je dijagnosticiran rak pluća. Tako se proširila vijest o o ovom simptomu, ali i jednostavni test kojim možete utvrditi je li sve u redu s vašim noktima.

 

 
 
Naime, radi se tako da spojite kažiprste dvije ruke kao da želite napraviti oblik srca s rukama. Između nokta jednog i drugog kažiprsta trebao bi se pojaviti sitni prostor u obliku dijamanta. Ako se pojavi znači da ne morate brinuti jer je sve u redu s vašim noktima.

Ukoliko uočite da nema prostora, kontaktirajte liječnika. Međutim, imajte na umu da ovo nikako nije dovoljno za bilo kakvu ozbiljnu dijagnozu raka pluća. Štoviše, nemojte stvarati paniku, već ako sumnjate na bolest potražite mišljenje stručnjaka.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5957

Reci što misliš!