Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
MEĐIMUREC FILIP HOZJAK 'Osim Sandre Bagarić, moram zavesti i publiku, a to je teško'
Studio VIPRO

SJAJNI MLADI PJEVAČ

MEĐIMUREC FILIP HOZJAK 'Osim Sandre Bagarić, moram zavesti i publiku, a to je teško'

Zaposlenje u Komediji njegova je javna želja, ali ne zna hoće li se obistiniti

Kad je Ivan Đani Šegina u “Grofici Marici” 50-ih godina prošlog stoljeća pjevao “Ja sam nekoć bio čardaš kavalir”, pjesmu Tassila u Kalmanovoj opereti, sjećanja zagrebačka kažu da su ružice letjele u zrak na Kaptolu. Danas je uloga zavodnika, koji je cijeli život bio serijski ženskar dok nije upoznao groficu Maricu i zaljubio se u nju na prvi pogled, na premijeri 23. studenoga pripala mladom tenoru Filipu Hozjaku (28).

Dojučerašnjem zboristu osječkog HNK s nekoliko solističkih uloga u karijeri, članu “4 tenora” i pjevaču koji nakon alternacijske uloge Isusa u “Jesus Christ Superstaru” silno želi ući u Komedijin pjevački ansambl, piše Jutarnji list.

- Uloga Tasilla u “Grofici Marici” zahtjevna je pjevački i glumački. Redatelj Prohić nas je upozorio da je to dramski komad i jedna od najtežih opereta. Odrastao sam u Prelogu, blizu granice s Mađarskom, i čardaš mi nije stran, ali zato što bliže ćutim Mađarsku nije mi bilo jednostavnije - kaže mladi tenor koji je solo pjevanje studirao u Grazu i Osijeku.

Od prethodnika u ulozi Tasilla poznata mu je snimka podjele s Miljenkom Đuranom.

- Kad u naslovnoj ulozi imate kolegicu Sandru Bagarić, sopranisticu koja predstavom slavi 25. godina rada, posao je svakako lakši u pjevačkom i glumačkom utjelovljenju lika koji je kartao i pio i u mladosti sve proživio. A zbog kocke je na kraju morao sve prodati i zaposliti se kao upravitelj grofičina imanja - ističe Hozjak koji nema baš mnogo iskustva u glumačko-muzičkom teatru.

- Da, nedostaje mi nekoliko godina za ulogu zavodnika. Naravno, uputa je da, uz groficu, zavedem i publiku, a to je teško. Nismo, nažalost, više u vremenu u kojem je cvijeće padalo na pozornicu. Ne tražim grudnjake iz publike na sceni, ali svaki ću kompliment, pa i kritiku, prihvatiti - dodaje Hozjak za Jutarnji list.

35 koncerata

Zaposlenje u Komediji njegova je javna želja, ali ne zna hoće li se obistiniti.

- Vidim se u Komediji, opereta i mjuzikl su moj žanr, premda je mojim roditeljima, kad uđu u teatar, fascinantno koliko je kafić blizu ulazu na scenu. Za pjevače i glumce to je, međutim, olakotna okolnost, prostor zbližavanja je dvostruki i veća je mogućnost da funkcioniramo kao tim. Kafić jest blizu, ali tko pjeva zlo ne misli - poentira pjevač koji je s “4 tenora”, u kojima je zamijenio Marka Škugora, održao 35 koncerata po Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Od toga, na ljetnoj turneji imali su 15 koncerata, odnosno za vrućih dana svaki su treći, četvrti dan bili na putovanju.

Nikoga na zvoniku

- Od ljetnih pozornica, u najljepšem sjećanju ostao mi je Šibenik gdje smo pjesmom ‘Brod bez imena’ osvojili nagradu publike na festivalu dalmatinske šansone. Na istom sam festivalu prethodno nastupao solo i u duetu s Vlatkom Burić iz Komedije. Cijene me u Šibeniku, nitko me nije, kad sam došao s Tenorima, pitao gdje je Marko Škugor. Na Šalati smo u rujnu imali koncert na kojem je bilo četiri tisuće ljudi, tu su bili Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije i gosti Radojka Šverko i Goran Karan. U mom rodnom Prelogu od pet tisuća stanovnika, na trgu je bilo 3,5 tisuća ljudi. Svugdje su se uvukli, jedino na zvoniku crkve nije bilo nikoga - smije se Hozjak.

Idući koncert “4 tenora” bit će 5. prosinca u Osijeku, u maloj dvorani Gradski vrt, za 1500 ljudi. Koncert je humanitarnog karaktera, novac se prikuplja za centar koji se bavi osobama starijima od 21 godinu s intelektualnim teškoćama.

Omiljene pjesme

- Naš je repertoar takozvani crossover, spoj popa, šansone, operne arije i napolitanske i talijanske kancone. Koncertom na Šalati uveli smo u repertoar nekoliko novih skladbi: ‘Delilah’, ‘Non ti scordar di me’, ‘Il mondo’... Moja je osobna želja da još pjevamo Cohenov ‘Hallelujah’ i ‘Amazing Grace’. Kad se pjeva neka dalmatinska pjesma, Međimurcu ponekad problem zna biti izgovor, ali me dečki na vrijeme upozore. Đanija sam, recimo, nedavno pitao što je to cesarica - priča pjevač koji živi u Prelogu i Zagrebu, bavi se odbojkom, nogometom, teretanom. Karta, svira, gitaru, voli fotografirati.

Je li Hozjak omiljeni tenor među četvoricom kod ženske publike?

- Svakome je lijepo primiti kompliment, sva četvorica dosta vremena ulažemo da bolje izgledamo na stageu. Primamo poruke obožavatelja na Facebooku i onih koje bi se htjele dopisivati, ali mi za to nemamo vremena. Primim i pokoji pristojan prijedlog za privatni susret, a pišu žene od 20 do 60 godina. Većinom nas prati ženska publika, ne znam da li zbog stasa ili glasa. Peco i Đani su najsimpatičniji damama. Peco je najglasniji, a Đani najsigurniji u sebe, ima gard. Vlado i ja smo promatrači i zapisničari. Đanija inače zovem ‘il padre’ jer mi je u kazalištu uvijek bio uzor - otkrio je Hozjak za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5957

Reci što misliš!