Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Prirodom protiv komaraca i ostalih napasti
Kiwi kozmetika

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Prirodom protiv komaraca i ostalih napasti

Kako bi mogli uživati u lijepim ljetnim večerima priroda nam nudi niz biljaka koje su pravi majstori u tjeranju malih napasti.

Ljetne vrućine kratka odjeća i slatkasti miris sladoleda u zraku priziva male krvožedne beštijice.

Kako bi mogli uživati u lijepim ljetnim večerima priroda nam nudi niz biljaka koje su pravi majstori u tjeranju malih napasti. Na tržištu postoje mnogi proizvodi ove namjene no nažalost kao i sve u današnje doba, većinom su sintetskog podrijetla i veća je njihova šteta nego korist kako za naš organizam tako i za prirodu.

Kako koristiti eterična ulja kao repelent

Za zatvorene prostore možete u aroma-lampicom ili difuzorom raspršivati eterična ulja. Ovo je pogotovo pogodno za male bebe, jer se eterična ulja ne moraju nanositi direktno na kožu. Naravno i kod difuzije je bitno koje ćemo eterično ulje odabrati, u nastavku ću navesti detaljniji popis ulja koji su izvrsni prirodni repelenti.  

Mehanička zaštita kao što su mrežice na prozorima ili baldahin iznad kreveta su svakako preporučljivi ako živite u području sa mnogo vlage i puno komaraca. Kod boravka u prirodi ili bezbrižnih ljetnih večeri na terasi svakako je preporučljivo nanijeti sredstvo za zaštitu direktno na kožu ili odjeću.

Koja eterična ulja odabrati?

Citronela

Eteričnim uljem citronele smatramo dvije vrste: javansku i cejlonsku. Cejlonska je manje iritativna za kožu. Citronele se koriste već dugi niz godina kao repelenti, međutim zbog mogućeg iritativnog djelovanja na kožu potrebno je obratiti pažnju na koncentraciju ovog eteričnog ulja u konačnoj formulaciji.

Geranij

Vrlo popularno ulje u borbi protiv komaraca, a u kombinaciji sa himalajskim cedrom i protiv krpelja.

Lavanda i lavandini

Lavandin ili širokolisna lavanda je bolji repelent od prave lavande. Srećom većina naših polja je upravo lavandin. Odlična je protiv komaraca, moljaca, krpelja.

Ostala eterična ulja koji su izvrsni repelenti su: Ružmarin kemotip cineol, Eukaliptus globulus, himalajski cedar, bor, čempres, limunska trava ,pačuli, citrusna ulja (slatka naranča,mandarina, limun).

Kod citrusnih eteričnih ulja važno je obratiti pažnju na fototoksičnost.

Sva eterična ulja je potrebno pomiješati sa baznim uljem ili odgovarajućim otapalom. Eterična ulja ne nanosima čista na kožu.

Prirodni repelenti na bazi hladno tještenih ulja nanose se direktno na kožu, a oni sa alkoholom se mogu nanositi na odjeću. Kod prirodnih repelenata za odgovarajuću zaštitu potrebno je ponoviti nanošenje jer eterična ulja s vremenom isparavaju.

Prirodni repelent protiv krpelja za nanošenje na odjeću:

60 kapi eteričnoga ulja lavande (lavandin) ,

30 kapi limunskoga eukaliptusa,

30 kapi javanske citronele,

15 kapi čajevca,

15 kapi geranija,

50 kapi pačulija,

1 dcl 70 % alkohola.

Sve sastojke staviti u bočicu sa pumpicom, bočicu prije korištenja dobro protresti i pošpricati po odjeći.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!