Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Znate li da je topla kava zdravija od hladne?
Ilustracija

VRUĆE VANI, VRUĆE U ŠALICI

Znate li da je topla kava zdravija od hladne?

Iako su zavladale vrućine, ipak je bolje ustrajati na vrućoj ili toploj kavi, tvrde znanstvenici...

Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji pokazala je da su da je topla kava bogatija antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

'Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa', kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša - i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje. 

Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag  ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost. 

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste - od 4,85 do 5,13 pH.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!