HRANA NAKON USKRSA

ODLIČNE IDEJE I RECEPTI Ostalo vam je još šunke i jaja? Isprobajte recepte chefa Marka Palfija

Pripremite fantastičnu salatu od šunke i šparoga s dresingom od hrena, jaja obložena mljevenim mesom s francuskom salatom ili rižot od kobasice i medvjeđeg luka sa šparogama

Poslije Uskrsa je dobro jesti laganiju hranu, bila to salata, rižot, quiche odnosno slana pita s ostacima šunke ili kobasica, kaže Marko Palfi, chef restorana The Garden Bar & Kitchen u Čakovcu i Zagrebu.

– Pregršt je načina da se ostaci iskoriste. Tjestenina, riža i palenta mogu biti dobra podloga za brojna kreativna jela od uskrsnih ostataka. Možete napraviti primjerice neke trgance s ostacima šunke i šparogama, ili palačinke punjene šunkom i kravljim sirom, ali i proljetno varivo sa šunkom koja će dati određenu ‘dubinu’ povrću – predlaže chef Palfi, pišu 24sata.

Dodaje da je proljeće za njega dio godine u kojem hranu obilježava zelena boja.

– Opskrbite se zelenim povrćem; šparogama, mladim lukom, špinatom, mladim graškom, bobom, mladom salatom… Dajte si truda, posjetite tržnicu i okrenite se zelenilu kojeg nam priroda daje – savjetuje Palfi koji nam je predložio tri kreativna proljetna jela za čiju pripremu možete iskoristiti ostatke s blagdanskog stola: jaja, šunku, kobasice…

Salata od šunke i šparoga

(za 4 ljudi)

SASTOJCI: 4 JAJA, 400 G ŠPAROGA, 200 G ŠUNKE, 2 GLAVICE SALATE HRASTOV LIST, 1 AVOKADO, 200 G ČVRSTOG JOGURTA, 20 ML JABUČNOG OCTA, 60 ML MASLINOVA ULJA, 20 G HRENA, 10 G SENFA, SOL, PAPAR, 100 G SUNCOKRETOVIH SJEMENKI

PRIPREMA: Jaja skuhajte 6,5 minuta u kipućoj vodi pa ih ohladite u ledenoj vodi, da žumanjak ostane malo tekuć. Očistite i prerežite po pola. Šparoge očistite i grilajte 2 minute sa svake strane na grill tavi, posolite i popaprite. Avokado podijelite na 4 dijela i narežite na ploške. Šunku narežite čim tanje. Pomiješajte jogurt, hren, sol, papar, ocat i senf pa pjenjačom umiješajte maslinovo ulje da izradite dresing. Sastavite salatu i začinite hren/jogurt dresingom.

‘Scotch egg’

(za 4 ljudi)

SASTOJCI: 4 JAJA, 200 G MLJEVENE SVINJSKE POTRBUŠINE, 40 G ŽEMLJE, 20 ML MLIJEKA, 10 G PERŠINA, 1 REŽANJ ČEŠNJAKA, 20 G PARMEZANA, 10 G PRAHA SJEMENKI KOMORAČA, SOL, PAPAR, BRAŠNO, JAJA, MRVICE

PRIPREMA: Skuhajte jaja 6,5 minuta u kipućoj vodi pa ohladite u ledenoj vodi da se zaustavi kuhanje. Ogulite jaja. Žemlju narežite na kockice, zalijte mlijekom i ostavite malo da odstoji. Umiješati žemlju s mlijekom u mljeveno meso pa začinite solju, paprom, češnjakom, peršinom, parmezanom i prahom komorača. Izradite smjesu i podijelite na 4 dijela. Rukom izradite tanku pljeskavicu, staviti jaje na sredinu i obložiti jaje smjesom. Dobiveno jaje panirajte u brašno, jaja, mrvice pa pohajte na 15°C  5 – 7 minuta. Servirajte s francuskom salatom.

Rižot od kobasice i medvjeđeg luka sa šparogama

(za 4 ljudi)

SASTOJCI: 250 G RIŽE ZA RIŽOTO (ARBORIO, CARNAROLI), 150 G KOBASICE, 200 G ŠPAROGA, 100G MEDVJEĐEG LUKA, 100 G LUKA, 2 REŽNJA ČEŠNJAKA, 100 ML SLATKOG VRHNJA, 20 G MISO PASTE, 50 G PARMEZANA, 30 G MASLACA, MASLINOVO ULJE, POVRTNI TEMELJAC, 2 DL SUHOG BIJELOG VINA (SAUVIGNON “ŠTAMPAR”)

PRIPREMA: Na laganoj vatri pirjajte luk i češnjak na kombinaciji maslinovog ulja i maslaca 12-15 minuta, dodajte 2/3 sjeckanih šparoga, pirjajte 3-5 minuta, dodajte slatko vrhnje, 2/3 medvjeđeg luka i miso pastu. Smjesu ubacite u blender i izradite zelenu kremu. Na kombinaciji maslinovog ulja i maslaca kratko popržite kobasicu narezanu na kockice, dodajte rižu pa tostirati 5 minuta na srednjoj vatri. Podlijte prvo s vinom pa podlijevajte s povrtnim temeljcem, malo po malo. Nakon 15-tak minuta riža je skoro kuhana, dodajte kremu, još sjeckanih šparoga, maslac, parmezan i sitno sjeckani medvjeđi luk, miješati rižoto minutu, dvije da se sve sjedini i formira kremoznost. Servirajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i malo ribanog parmezana, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije