Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Nuspojava najpopularnije dijete: Keto loše utječe na vaginu?
Ilustracija

RAZLOG ZA BRIGU?

Nuspojava najpopularnije dijete: Keto loše utječe na vaginu?

Mnoge žene koje su na Keto dijeti žale se zbog neugodnog mirisa i i svrbeža u području vagine...

Iako odlično skida kilograme, zbog čega je najpopularnija dijeta na svijetu, Keto način prehrane ima neugodne nuspojave, a jedna od njih se odnosi na vaginalno područje. 

Mnoge žene koje su na Keto dijeti potražile su pomoć ginekologa zbog neugodnog mirisa i svrbeža u području vagine. 

Ginekologinja dr. Sumayya Ebrahim objašnjava zbog čega za vrijeme Keto dijete dolazi do ovih neugodnih nuspojava i otkriva jesu li one opasne za zdravlje.

'Kada promijenimo prehranu može doći do promjene mirisa u vaginalnom području.Promjena prehrane uzrokuje disbalans u flori vagine i remeti pH', objašnjava Ebrahim. 

'Svaka promjena može izazvati promjenu u vaginalnom području: ako provodite post, ako ste nedavno bili na antibioticima ili ako ste u vrlo stresnom životnom periodu  - svi ti čimbenici utječu na vaginalnu floru. Budući da vagina nije izolirano područje, već dio cjeline, kada je ona dobro, dobro je i cijelo tijelo', objašnjava liječnica.

Keto dijeta nije razlog za brigu i ne može našteti vaginalnom zdravlju ili biti uzrok neplodnosti, umiruje Ebrahim.

'Svaku osobu treba promatrati individualno. Keto dijeta nije jedini uzrok neugodnog mirisa i svrbeža, to svi znamo. No, može biti. Uvijek treba provjeriti kod ginekologa', kaže Ebrahim. 

'Ako je problem narušen pH vagine, sve što trebate su vaginalni probiotici - u gelu ili vaginaleti, čime se pH vraća u normalu. Ili, možete samo dovoljno dugo čekati da se vašetijelo izbalansira', kaže Ebrahim.

Keto je kratica od ketogena, a podrazumijeva način prehrane u kojem smo ugljikohidrate sveli na minimum zbog čega organizam mora za energijom posezati u zalihe masti, što za posljedicu ima mršavljenje.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!