Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Biljke u pustinji: Kako su se biljke prilagodile životu bez vode
Ilustracija

TEŠKI UVJETI

Biljke u pustinji: Kako su se biljke prilagodile životu bez vode

Biljke u pustinji morale su razviti mehanizam koji im omogućuje preživjeti bez vode. Saznajte koje su to biljke u pustinji...

Biljke u pustinji morale su se prilagoditi životu u okolišu gdje kiša nekada ne pada i po nekoliko godina. Svojim su se karakteristikama prilagodile životu bez vode, a nazivaju se kserofiti. 

Načini na koji su se prilagodile nedostatku vode su različiti. Neke biljke u obliku sjemenke čekaju kišu i do nekoliko godina zakopane u pustinjskome tlu te odmah zatim brzo proklijaju, rastu, procvjetaju i proizvedu sjemenke koje će čekati novu kišu. Druge su se pak odlučile sačuvati vodu.

Biljke u pustinji koje spremaju velike količine vode u nekome od svojih organa nazivaju se sukulenti ili mesnatice. Vodu je moguće spremiti u stabljici, korijenu ili listovima pa je kod sukulenata obično jedan ili više tih organa jako povećan. 
Najpoznatiji sukulenti dolaze iz porodice kaktusa.

Kad kažemo kaktus obično pomislimo na velike kaktuse u obliku svijećnjaka koji žive u nekoj od američkih pustinja, ali porodica kaktusa broji nekoliko tisuća vrsta koji žive u različitim staništima. Neki od njih žive na granama drveća tropskih kišnih šuma gdje kiša pada svaki dan i uopće ih ne bismo mogli nazvati sukulentima.

Biljke u pustinji, osim kaktusa, nalazimo u još mnogim drugim porodicama. Porodica tustikao buhvaća mnoge sukulente od kojih neki rastu i u našim krajevima na suhim mjestima ili na visokim planinama. Najpoznatiji od njih svakako su žednjaci  i čuvarkuće.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!