Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Aspirin nije rješenje. Evo kako spriječiti srčani udar
Ilustracija

OPREZ!

Aspirin nije rješenje. Evo kako spriječiti srčani udar

Prema najnovijim saznanjima američkih kardiologa, apsirin se više ne preporučuje kao preventiva za srčani udar...

Dosad je praksa bila da se starijim osobama koje nemaju problema sa želucem, preventivno propisuje niska dnevna doza aspirina kako bi sačuvali zdravlje srca i krvnih žila.

'Liječnici bi trebali biti jako oprezni kad propisuju aspirin ljudima koji nemaju srčanih tegoba. Puno je važnije uvesti zdrave životne navike, redovito mjeriti krvni tlak i kontrolirati kolesterol', kaže kardiolog Roger Bluemnthal.

Aspirin će i dalje biti propisivan osobamakoje su preživjele srčani i moždani udar ili imaju stent.

Ostalima se savjetuju ove četiri stvari kako bi sačuvali zdravlje srca i krvnih žila:

Prehrana

Prehrana bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, mahunarkama i ribom najblja je za osobe s kardiovaskularnim problemima. Imamo sreću da smo mediteranska zemlja pa nam je mediteranska prehrana na dohvat ruke.

Treba smanjiti unos soli i zasićenih masnih kiselina, izbjegavati hranu prženu u dubokom ulju, visokopricesuirane namirnice i zaslađene, gazirane napitke.

Tjelovježba

Odrasle osobe trebale bi se na tjedan barem 150 minuta baviti tjelesnom aktivnošću umjereno visokog intenziteta. Primjerice brzo hodati, plivati, plesati ili biciklirati.

Zdrava tjelesna težina

Pretile osobe koje za pet do deset posto smanje svoj težinu, zamjetno smanjuju rizik od obolesti srca, moždanog udara i ostalih zdravstvenih problema.

Cigarete

Izbjegavajte cigarete u svakom obliku. Štetno je i pasivno pušenje, ne samo aktivno. Jedna od tri smrti uzrokovanih srčanim udarom povezana je s pušenjem. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!