Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Osjećate neobjašnjivu tugu nakon seksa? Možda patite od postkoitalne disforije
Ilustracija

ČEST SLUČAJ

Osjećate neobjašnjivu tugu nakon seksa? Možda patite od postkoitalne disforije

Zapravo je riječ o učestaloj, ali i teško objašnjivoj pojavi koja se javlja nakon seksualnog odnosa...

Iako je seksualni odnos najčešće povezan samo s osjećajima užitka, zadovoljstva i sreće, ne proživljavaju baš svi ovakve emocije. Brojni ljudi nakon seksa prolaze krroz neobjašnjivu tugu, tzv. postkoitalnu disforiju. Termin obuhvaća osjećaje tuge, tjeskobe, uznemirenosti i melankolije nakon seksa, problem je češći nego što mislite.

Nije riječ ni o prisilnom seksu, ni nezadovoljstvu umijećem partnera, a ni kajanju. Jednostavno, nakon što je sve gotovo, kreće iznenadni osjećaj tuge. 

Magazin 'Journal of Sexual Medicine' proveo je istraživanje koje je pokazalo kako je 46% žena bar jednom u životu osjetilo simptome postkoinalne disforije. Neke su čak izjavile kako su se osjećale loše i nakon fantastičnog seksa. 

'Seks je vrlo intiman čin i orgazam otpušta veliku količinu hormona zbog koji se osjećaš dobro. Razina tih hormona opada nakon orgazma i dok se odvajaš od tog osjećaja bliskosti, može nastupiti tuga', objasnila je seksualna terapeutkinja Denise Knowles za portal The Independent.

'Pojava tuge nema nužno veze s nekom traumom ili s tim da smo požalili seks. Uopće se ne mora događati nešto loše da je izazove', nastavila je.

'U kratkom periodu prelazite iz apsolutnog užitka u razdvajanje. Zbog toga se žene i poneki muškarci osjećaju tužno. No, to je samo biološka funkcija koja pogađa ljude', rekla je.

'Ipak, ako se osjećate uznemireno, a to nema veze s uobičajenom tugom nakon seksa, možda imate veći problem s kojim vam mogu pomoći terapeut i savjetovanje. Moguće je da je riječ o problemima u vezi, a ne samo o pojavi nakon seksa', zaključila je Knowles.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!