Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Sok od celera: Još jedan trend s društvenih mreža ili superhrana?
Ilustracija

PRIDRUŽILI STE SE TRENDU?

Sok od celera: Još jedan trend s društvenih mreža ili superhrana?

Prije nego što fotkate svoju čašu zelenog soka, provjerite je li to pametan izbor za vas...

Vjerojatno ste već naišli na hashtag #celeryjuice na Instagramu. Radi se o najnovijem trendu - ispijanju soka od celera, a mnogi tvrde da se radi o megazdravom napitku. No, je li samo trend i što sok od celera čini vašem organizmu?

'Istina je da postoje istraživanja koja dokazuju da celer snižava krvni tlak, smanjuje upale i bori se protiv oksidativnog stresa', tvrdi Erin Palinski-Wade, nutricionistica za Healthline. 

Međutim, tvrdnje da sok od celera liječi infekcije i bolesti poput Epstein Barrovog virusa nisu točne odnosno nisu potvrđene studijama, već samo individualnim iskustvima.

'To je čisti trend. Zdravo je, ali nije nikakav magični lijek i ne postoji znanstveni dokaz da je sok od celera bolji od drugih povrtnih sokova', tvrdi autor Devin Alexander. Dodaje da, također, nije moguće izgubiti kilograme samo zato što pijemo celerov sok. 

Celer sadrži vitamin A, C, K , kalcij, kalij, magnezij, fosfor i druge vitamine i minerale. Međutim, neki će spojevi nestati zbog uklanjanja vlakana zbog blendanja u mikseru. 

Stručnjakinja JJ Virgin dodaje da celerov sok može uzrokovati jake promjene u razinama šećera u krvi upravo zbog uklanjanja vlakana iz hrane. Celer je zato, kao i drugu hranu, bolje konzumirat cijelog. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!