Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Mogli biste se iznenaditi: Navike koje vode do razvoda
Ilustracija

DOBRO JE ZNATI

Mogli biste se iznenaditi: Navike koje vode do razvoda

Ako želite da vaš brak traje, važno je obratiti pozornost na navike kojih možda niste ni svjesni, a mogu voditi do razvoda...

Varanje nije glavna stvar koja vodi do kraja partnerskog odnosa. Prema istraživanjima, male svakodnevne navike također doprinose razvodu.

'Vrlo lako male stvarati mogu biti početak kraja jedne veze. Partnerski odnos traži da se obje strane osjećaju povezano. Povezanost je jako moćna ako je možete održati, ali također zahtjeva i puno truda', kaže bračna terapeutkinja Allison Zamani za Bustle.

Prema njoj, mnogi parovi završe ne završe na terapiji zbog nekog specifičnog konflikta. Idu na terapiju jer se ne osjećaju međusobno povezano. 'Sve počinje s malim stvarima. Na primjer, jedna osoba može biti pod stresom zbog psla. Umjesto da ode po podršku kod partnera, povući će se i sve sama odraditi. Naravno zbog toga se druga osoba može osjećati zbunjeno i nepovezano', kaže dalje. 

Važno je stvoriti dobre navike koje će povećati povezanost i eliminirati loše navike koje stvaraju nepovezanost. Ovo su neke navike koje mogu dovesti do razvoda, pokazuju različita istraživanja. 

1. Pretjerano ste povezani tijekom prve faze braka

Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology pokazala je da su parovi koji su bili pretjerano povezani u prvih nekoliko godina braka imali veću šansu za razvod nakon sedam godina. Prema znanstvenicima, strast koju osjećate u početku nije baš održiva. Jednom kad se faza medenog mjeseca završi i stvarnost počne, neki ljudi počinju shvaćati da nisu kompatibilni. Zbog toga se počne osjećati manja povezanost. 

Važno je napomenuti da se to ne odnosi nužno na sve parove koji su povezani. Naglašavaju da se to odnosi na one koji su se vjenčali samo zbog intenzivnne međusobne strasti. Ako ste izgradili čvrste temelje za zdrav odnos, povećana strast na početku neće biti problem.

Razlog zbog kojeg se roditelji često svađaju - a može i uništiti brak. Evo kako mu doskočiti

2. Izbjegavanje sukoba

Studija objavljena 2018. godine koju je objavilo Američko psihološko udruženje pokazala je da navika povlačenja ili isključivanja kada se treba suočiti s partnerom mož negativno utjecati na odnos. Iako to neki rade kako bi izbjegli konflikte, ova navika može učiniti da se vaš partner osjeća kao da se njegove potrebe ignoriraju.

Prema istraživačima, dinamika "povlačenje potražnja" zna utjecati više na parove s visokim primanjima jer imaju pristup resursima koji mogu pomoću u riješavanju problema. Kad imate sredstva da riješite problem, a jedan partner nije zainteresiran to može izazavati napetost u odnosu.

3. Financijski problemi

Novac može biti veliki problem u partnerskim odnosima, pogotovo ako ne razmišljaju isto. Ustvari prema istraživanju Federal Reserve Board parovi koji imaju veliku razliku u prihodima imaju veću vjerojatnost za razvod nakon pet godina. Osobe s većim prihodima imaju dugotrajnije odnose.

'Dovoljno dobre' veze nemaju rok trajanja

4. Svađa oko kućanskih poslova​

Studija iz 2018. Haravardske poslovne škole otkrila je da 25 posto parova kod razvoda navodi 'nesuglasice oko kućanskih poslova'. Parovi koji imaju sreću da imaju pomoć u kućanstvu su sretniji u svojim vezama. Kad ste umorni od radnog dana, posljednje što želite učiniti je oprati posuđe. Nažalost, te zadatke netko treba obaviti. Ako vaš partner to ne radi može doći do svađe, ali ako se to stalno događa može doći do još većeg nezadovoljstva. 

5. Vaša priča može utjecati na budućnost braka

Studija objavljena u časopisu Journal of Family Psychology Johna Gottmana i njegovih kolega otkrila je da ono što kažete o vašem odnosu može predvidjeti hoćete li se razvesti. Parovi su pričali istraživačima o svojoj vezi, oni koji su negativno pričali o svojoj vezi ili kao o razočarenju imali su veću šansu za razvod.

6. Ljubomora zbog partnerovog uspjeha

Švedsko istraživanje iz 2018. otkrilo je da žene koje su zarađivale dvaput manje od svojih muževa na početku braka imaju veliku šansu za razvod ako na poslu postanu uspješnije. Istraživači vjeruju da žene izlaze iz veza ako ne osjećaju podršku i partneri su nefleksiblni. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!