BUDITE PAŽLJIVI

Osjećate se veliko: Možda zbog hrane koja stvara nadutost

Veliki trbuh možda znači da imate problema s određenim namirnicama, možete smanjiti unos i provjeriti radi li se o tome...

Puno ljudi izbjegava govoriti o ove dvije
stvari: vjetrovi i nadutost. Većina nas pušta vjetrove
od 12 do 25 puta dnevno. ‘Imati savršeno ravan
trbuh cijelo vrijeme nije normalno’, kaže urednica
Cynthia Sass iz časopisa Health, koja se
bavi prehranom. ‘Nakon što pojedete i popijete, hrana i tekućine
zauzimaju prostor unutar vašeg želuca i crijeva, a to znači da će
doći do proširenja’, objašnjava dalje.

Hrana koja pojačava nadutost

Kelj, brokula i kupus su kupusnjače koje sadrži
rafionzu – šećer koji ostaje neprobavljen sve dok
bakterija u vašem crijevu ne fermentira, što stvara
vjetrove i osjećaj nadutosti. Ali još uvijek nemojte
izbjegavati ovo zdrav povrće. ‘Dosljedno konzumiranje ove
hrane bogate hranjivim tvarima, dovodi do jačeg i zdravijeg
probavnog sustava koji je onda manje podložan nadutosti’, kaže
Sass.

Zato nastavite jesti zeleno povrće, ali držite svoje porcije
pod kontrolom. ‘Kuhanje bilo kojeg povrća omekšava vlakna, a
pomoći će i odvojite vodu u kojoj se kuhalo. To neće
eliminirati ili spriječiti nadutost, ali će biti lakše za
probavljanje’, kaže dalje.

Mliječni proizvodi

Ako se nakon nekoliko kriški sira ili zdjelice žitarica s
mlijekom osjećate naduto, možda ste intelorantni na laktozu,
što znači da vašem tijelu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju
laktoze (šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima). To može
uzrokovati stvaranje plinova u probavnom traktu i izazvati
nadutost.

Slana hrana

‘Hrana s puno soli može potaknuti zadržavanje vode, zbog čega vam
se tijelo može povećati’, kaže Sass. Izbjegavanje soli nije tako
jednostavno kao što se čini, nalazi se
u prerađenoj hrani, ali i u kruhu, juhama i sl. Vrlo je
važno izbjegavati takve namirnice, manje soliti hranu, ali i piti
puno vode kako bi se tijelo očistilo.

Jabuke

Iako su jako dobre zdravlje, mogu izazvati nadutost.
Mnogima smeta šećer iz voća. “Jedite ih u umjerenim
količinama i uvijek odvojeno od obroka”, objašnjava Sass.
Voće koje također može stvoriti osjećaj nadutosti: kruške,
breskve i šljive. 

Mahunarke

Ovo sigurno nije novost za vas, ali grah, leća, soja i
grašak također spadaju u ovu skupinu namirnica. Sadrže
vlakna i šećere koje tijelo teško apsorbira. Kombinirajte
mahunarke s lako probavljivim namirnicama kao što su riža i
kvinoja. Tijelo se s vremenom navikne na njih. ‘Ako voće, povrće,
orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah jedite redovito neće
vam toliko smetati kao kad ih jedite sporadično’, dodaje
Sass. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije