Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Post ubrzava metabolizam i pomaže protiv starenja
Ilustracija

DOBRO JE ZNATI

Post ubrzava metabolizam i pomaže protiv starenja

Najnovija studija otkrila je da se tijekom posta ubrzava metabolička aktivnost više nego što se vjerovalo te da se tijelo pomlađuje...

Istraživanja su već pokazivala da povremeni post može pomoći kod gubitka kilograma. Iako se još uvijek raspravlja o tome, nove studije pokazuju i druge prednosti. Najnoviji rad istraživača objavljen u časopisu Scientific Reports, donosi novi pogled na post. 

'Nedavne studije o starenju pokazale su da ograničavanje kalorija i uvođenje posta imaju produljen učinak na životni vijek životinja koje smo testirali, ali mehanizam kojim se to postiže još uvijek nam je tajna', kaže autor istraživanja dr. Takayuki Teruya za MedicalNews Today.

Što se događa tijekom posta?​

Kad ljudsko tijelo ne dobija hranu, postoje različite metaboličke promjene koje se događaju. Normalno, kada su ugljikohidrati lako dostupni, tijelo će ih koristiti kao gorivo. Ali kad ih nema, tijelo traži energiju negdje drugdje. U procesu koji se naziva glukoneogeneza, tijelo dobiva glukozu iz neugljikohidratnih izvora, kao što su aminokiseline. Naravno, tijelo prolazi još puno procesa.

Zbog više razine purina i pirimidina u tijelu se povećavaju određene razine antioksidansa, uključujući ergotionein i karnozin. Proizvodnja antioksidanata pomaže u izbjegavanju nekih potencijalnih šteta uzrokovanih slobodnim radikalima.

Znanstvenici vjeruju da bi porast antioksidanata mogao biti odgovor na preživljavanje; tijekom gladovanja naša tijela mogu doživjeti visoku razinu oksidativnog stresa. Naše srce i krvožilni sustav su manje opterćeni, disanje je bolje, a zbog toga se sve stanice u tijelu brže se opskrbljuju kisikom, a time se tijelo lakše čisti. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!