Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Imate problema sa spavanjem? Znanstvenici kažu kako je seks odlično rješenje
Ilustracija

BOLJE NEGO TABLETE

Imate problema sa spavanjem? Znanstvenici kažu kako je seks odlično rješenje

Više seksa znači i više sna, tvrde znanstvenici...

Ako imate problema sa spavanjem, imamo rješenje za vas. Umjesto raznih tableta, bolja ideja je - seks. Soba je, kažu, stvorena za seks ili spavanje. No, previše Amerikanaca ne prakticira ni jedno ni drugo u dovoljnoj mjeri, kažu znanstvenici.

Naime, istraživanja iz 2017. godine su pokazala kako ljudi, bili u braku, u vezi ili slobodni, prakticiraju seksualne odnose manje nego u kasnijim devedesetima. To je najviše vidljivo kod mladih koji sve manje i manje uopće stupaju u bilo kakve odnose pa tako i seksualne.

No, osim manjka seksa, sve se više ljudi suočava i s manjkom sna koji često dovodi do promjene raspoloženja i libida. 

Iako znanstvenici i dalje nemaju dokaze koji potvrđuju kako seks zaista potiče san na oči, mehanizmi u tijelu mogu potvrditi hipoteze. Ovaj proces je veoma povezan s izlučivanjem hormona oksitocina, često nazivanog i hormonom sreće ili ljubavi. 

Oksitocin je povezan s osjećajem ljubavi i senzualnosti koji vode do stanja opuštenosti. Osim oksitocina, hormoni dopamin, prolaktin i progesteron također potiču osjećaj relaksiranosti, a svi se izlučuju za vrijeme seksa. 

Istraživanje iz 2016. godine je pokazalo kako seksualni odnosi prije odlaska na spavanje mogu smanjiti stres i moguće 'napade' insomnije. Obrnuto, manjak sna smanjuje razinu hormona u tijelu te samim time i seksualnu želju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!