Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Vodič za početnike: Sve o vitaminu E i što on čini vašoj koži
Ilustracija

NJEGA KOŽE

Vodič za početnike: Sve o vitaminu E i što on čini vašoj koži

Stručnjaci objašnjavaju važnost ovog sastojka za njegu kože, uključujući i tko ga treba (i ne bi trebao) koristiti...

Od svih sastojaka koji se nalaze u kozmetici, vitamin E je najčešći. Prirodno se nalazi u našem tijelu i određenoj hrani. Možda ste već pokušali koristiti vitamin E kao zaseban proizvod. Što je točno ovaj vitamin i što čini vašoj koži? Stručnjaci su za portal Allureodgovorili na ova pitanja.

Što je vitamin E?

'Vitamin E je naziv za skupinu antioksidanata koji su topivi u ulju. Postoji oko osam različitih tipova', objašnjava kemičarka Ni'Kita Wilson. Teokoferol je onaj koji se uvijek nalazi u kozmetičkim proizvodima.

Zašto je dobar za kožu?

'Može biti koristan za niz poremećaja na koži, ali ju i popraviti. Pomaže kod stanične obnove kože kod oštećenja od suncai ozdravljenja od ožiljaka ili opeklina', objašnjava dermatologinja Ava Shamban. 

Vitamin E je antioksidans, objašnjava kozmetički kemičar Ginger King. On sprječava oštećenja i pomaže otkloniti slobodne radikale. Vitamin E bori se protiv slobodnih radikala na koži, koji su rezultat svakodnevnih stresnih utjecaja okoliša kao što su nezaštićeno izlaganje suncu i zagađenje zraka. U borbi protiv slobodnih radikala, vitamin E štiti kožu od oštećenja.

'Također je dobar za hidrataciju kože i služi kao umjereno djelotvorna prirodna barijera od sunca', dalje objašnjava King.

Kako ga koristiti za kožu i tko ga treba izbjegavati?

'Vitamin E se obično ne preporučuje za superosjetljivu, vrlo masnu ili kožu sklonu aknama', kaže Shamban. Iako je vrlo rijetko, vitamin E može biti i alergen, uzrokujući iritaciju, svrbež ili čak osip. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni što uzrokuje tu alergiju, ali prema dermatologinji Audrey Kunin, manje od jedan posto ljudi je osjetljivo na ovaj sastojak.

'Za veliku većinu, međutim, vitamin E može biti koristan za kožu', kaže Shamban. Budući da je vitamin E topiv u ulju, njegovo uvrštavanje u rutinu za njegu kože putem ulja i hidratantnih sredstava neki su od najboljih načina za korištenje sastojka.

Vitamin E s vitaminom C čak je i bolji za kožu, zato često mnogi serumi sadrže oba sastojka. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!