TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Provodite li dovoljno vremena s djetetom?

Zaista, ove generacije djece imaju sve što požele. Nekako sve ono što je nama nedostajalo, kompenziramo preko djece.

Najveći roditeljski kompleks u današnje vrijeme je provodi li roditelj dovoljno vremena s djetetom. A ako i provodi, je li to dovoljno kvalitetno provedeno vrijeme?

Mnogo mi roditelja dolazi na savjetovanje s ovim problemom. Rekla bih da je čak i previše roditelja iskompleksirano ovime. Zašto mislim da je ovo kompleks? Zato što je emocionalno stanje zbog kojeg se roditelj osjeća loše.

U takvom stanju nikome nije od koristi, ni sebi a ni djetetu. Stoga je najvažnije da osvijetlim taj problem i analiziram ga kako biste shvatili da je sve u najboljem redu baš tako kako je i da svaki problem ima rješenje, pa i ovaj.

Ako krenemo od polazišta da vaše dijete vas bezuvjetno voli baš takvima kakvi jeste, onda što god roditelj učinio ili ne učinio, dijete će vas voljeti. To dokazuju djeca zlostavljanih roditelja koja svejedno vole svoju djecu jer ne znaju za bolje. Ipak vi činite za svoju djecu puno više od takvih (ne)ljudi.

Današnji roditelj za djecu čini puno kada je u pitanju materijalno stanje. Kakve god uvjete imate doma, za djecu se uvijek nađe pa makar i isprosili.

Prosječan roditelj je nakupovao djeci igračaka i odjeće barem za dva života. Dječje sobe su pretrpane sa svime u toj mjeri da je djeci teško spremati sobu sa svime time. Možda kada bi bilo manje, ne bi ni sobicu bilo teško spremati. Znači, materijalno imaju više nego nekada.

Što se tiče ostalih uvjeta – treninzi, strani jezici, glazbena škola, plesna, sportske i raznorazne druge izvanškolske aktivnosti su aktualne gotovo kod svakog djeteta. Radim u školi i samo nekoliko generacija unatrag je otprilike pola razreda išlo na aktivnosti izvan škole, a u današnje vrijeme možda ne ide jedno do dvoje djece i to samo zato što ga nema tko voziti, inače bi išlo ili ne pokazuje još nikakav interes.

U današnje vrijeme nema obitelji koja kod kuće nema TV, računalo ili neki drugi oblik zabave u virtualnom svijetu te kad god može dijete može otići u taj svijet jednim klikom. Svi imaju struju, vodu, plin i ostale osnovne potrepštine.

Imaju što za jesti plus vitaminske sirupe i voća do mile volje. Zaista, ove generacije djece imaju sve što požele. Nekako sve ono što je nama nedostajalo, kompenziramo preko djece.

Što im onda nedostaje? I zbog čega se roditelj osjeća loše? Nedostaje kvalitetno provedenog zajedničkog vremena, druženja i komunikacije.

Nakon svojih poslovnih obaveza koje roditelj ima, najčešće ga čekaju još i kućne obaveze te je tako premoren za dijete. Kada navečer sjedne, dijete vas jedva dočeka i traži igru i druženje s vama a vama je već dosta svega i najradije biste se posvetili sebi.

Taj dio vaše želje da se posvetite sebi je bitan i neophodan da ga realizirate za sebe svaki dan. To nije neki lažni osjećaj koji imate već je to potreba koju trebate namiriti svakodnevno  kroz neku aktivnost samo za sebe. I ne dajte si tu nabijati kompleks da će vam to još više umanjiti vrijeme s djetetom jer dijete treba zadovoljnog, sretnog i smirenog roditelja a ne nekog tko je umoran, nesretan okolnostima i svako malo “puca po šavovima” zato što si ne organizira život kako bi funkcionirao na duže staze.

Ako roditelj ne čini ništa za sebe i samo je okupiran poslovnim i obiteljskim obavezama tada mu i dijete spada u obavezu a ne gušt. Pokazalo se da roditelji koji brinu o sebi i bave se aktivnostima koje ih ispunjavaju, bolji su sebi i drugima odnosno da su bolji roditelji općenito.

Drugima možete dati samo ono što nosite u sebi. Što to vi godinama skupljate u sebi? Gorčinu života ili radost života? Ako želite živjeti radost trebate svoj život organizirati na duže staze tako da vam bude bolje i da se osjećate bolje. Tada ćete tu radost i zadovoljstvo dijeliti s ljudima oko sebe, prenositi na supružnika i dijete.

Dijete želi da budete zadovoljni i sretni jer vas promatra i uči kako ono treba živjeti. Ako se takvi zadovoljni poigrate s djetetom, nećete brojiti minute ni sate već količinu zadovoljstva u zajedničkom vremenu.

Sve dok brojite minute koje provodite s djetetom, tu nešto ne štima. To samo znači da se osjećate loše i da minutama nastojite kompenzirati svoje stanje, a tako to neće ići. Ni dijete neće biti zadovoljno i tražit će onog zadovoljnog i sretnog roditelja a ne minutu više s ovakvim roditeljem.

Na pitanje provodite li dovoljno vremena s djetetom, odgovor je DA, provodite onoliko koliko ste trenutno u stanju dati. Poradite na tome da budete zadovoljni te da možete na duže staze dati još i više.

Stoga vas molim da se pobrinete za sebe i poradite na osobnom životnom zadovoljstvu. U današnje vrijeme ima puno aktivnosti kojima se možete baviti a još više ima osoba koje vam mogu pomoći ako se osjećate nesretnima.

Vaš jedini zadatak je da se pozabavite time i da ne očekujete od drugih da to oni odrade za vas jer je vaš život – vaša odgovornost. Što prije poradite na tome kako biste počeli živjeti ispunjeniji život te poslali djetetu pravilnu poruku.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije