Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
STRUČNI SKUP U VARAŽDINU Udružile snage i žele pomoći ženama: 'Mnoge se olako odlučuju na carski rez koji nije bezazlena operacija'
Zvonko Lončar

POVODOM DANA ŽENA

STRUČNI SKUP U VARAŽDINU Udružile snage i žele pomoći ženama: 'Mnoge se olako odlučuju na carski rez koji nije bezazlena operacija'

'Nismo protiv toga, sva sreća da postoji i da spašava živote, no nije dobro razmišljanje: sva sreća, sad neću ništa osjetiti, neću se mučiti pa ću ići na carski rez'...

Svjesna nedostatka informacija o vaginalnom porođaju nakon carskog reza, kako kod žena, tako i kod primalja, liječnika i ostalog medicinskog osoblja, Hrvatska komora primalja - Područno vijeće Varaždinske županije i Doula Antonela - Centar za prirodnu trudnoću, porod i roditeljstvo odlučili su organizirati stručni skup na temu: 'Vratimo porođaj ženama - vaginalni porođaj nakon carskog reza'.

Skup će se održati u subotu, 9. ožujka, u Sveučilišnom centru Sveučilište Sjever, a za sudionike je besplatan jer, kako kažu organizatori, poklon je to svim ženama povodom obilježavanja Dana žena.

- Prošle smo godine imale ideju da napravimo edukaciju za žene koju ćemo im pokloniti povodom Dana žena, što je naišlo na pozitivne reakcije i odličan odaziv, tako da smo se i ove godine odlučile na to. Udružile smo se, po uzoru na svjetsku praksu, budući da svi koji radimo sa ženama želimo im zajedno pomoći, tako da je riječ o sveobuhvatnoj skrbi - istaknula je uvodno Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna doula.

- Shvatili smo da žene ne znaju, kao da su zaboravile fiziologiju poroda i trudnoće. Želimo im znanja na neki način povratiti kako bi se žene osnažile i pripremile za nova iskustva - kazala je.

'Jednom carski rez, uvijek carski rez'

- Kao što malo znaju o fiziologiji poroda, još manje znaju o porođaju nakon carskog reza - nadovezala se primalja Erika Spirić, koja je veći dio radnog vijeka provela u varaždinskoj Općoj bolnici.

Dugo je godina uvriježeno mišljenje bilo jednom carski rez, uvijek carski rez, a podržavala ga je i struka, dodale su.

- Kako je medicina napredovala, bilo je puno takvih zahvata, čak i na zahtjev žena, što se nije pokazalo najboljim. Ginekolozi su donijeli smjernice za vođenje vaginalnog poroda nakon carskog reza i u situacijama kad se žena može poroditi, kad nema indikacija za carski, svakako se preporuča vaginalni porođaj - ističe primalja Erika.

Žene treba o tome obavijestiti i osvijestiti, kažu sugovornice.

- Žene moraju dobiti tu informaciju da bi na kraju mogle s primaljama i ginekolozima raspravljati o mogućnostima i načinima pripreme.

Neinformiranost žena

Budući da je Erika Spirić radni vijek provela kao primalja, uvidjela je i promjene u informiranosti žena o procesu poroda.

- Mnogo se toga promijenilo, ali nije još u mjeri kojoj bih željela. Nekad su žene dolazile i govorile vi najbolje znate, dok danas žene imaju bolji pristup informacijama, znaju, pitaju, razgovaraju, drugi je pristup osoblja prema njima. Žena želi znati, biti informirana i imati porod kakav želi. 

Nekad je, dodaje, situacija bila drugačija.

- Što smo mi rekli, tako je bilo, niti je smjela pitati, niti se pomaknuti. Danas je to sasvim drugačije, no, bez obzira koliko se trudimo dati informacije, još uvijek je velik broj žena neinformiran. U Varaždinu je manje od 40 posto žena s podrškom na porodu, dok je u susjednoj Sloveniji, točnije, Ljubljani 99 posto. Premali je interes žena za saznanja što ih očekuje. Svrha je educirati i upoznati žene s tim da stvari mogu biti drugačije te da se i one drugačije postave - ističe Spirić.

Žene se, kaže doula Antonela, često žale da ne znaju za mogućnost vaginalnog poroda nakon carskog reza.

- Tek smo počele među ženama buditi svijest. Općenito je u svijetu, a kod nas izraženije, da kako liječnik kaže, tako mora biti, misle da nema puno prostora. Zaborave da su one važne, da smo mi tu za njih jer one najbolje osjećaju svoje tijelo obzirom da je porod prirodan proces.

Spirić je, poučena radnim iskustvom, iznijela kako su žene ovog kraja, sjevera Hrvatske, itekako poslušne.

- Kad smo krenuli s humanizacijom poroda u rodilištu u Varaždinu, dolazilo je mnogo žena iz Zagreba koje su znale što hoće i kako se za to izboriti. Naše žene to ne znaju - dobe informaciju na tečaju, no prilikom razgovora s doktorom kao da dođu do zida. Možda i čuju odgovor s kojim se pomire, ne pitaju dalje, postoji li druga mogućnost. Želja nam je osnažiti primaljstvo - kazala je.

Carski rez nije bezazlena operacija

Na razini Hrvatske postotak porođaja carskim rezom je u porastu, kazala je Brajković Cesar.

- Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, svaka bi zemlja trebala imati najviše 15 posto porođaja carskim rezom godišnje, a u Hrvatskoj je riječ o 30 posto.

- Ponekad se žene i liječnici olako odlučuju na carski rez. Nije to za svaku ženu. Ponavljam, nismo protiv toga, sva sreća da postoji i da spašava živote, no nije dobro razmišljanje: sva sreća, sad neću ništa osjetiti, neću se mučiti pa ću ići na carski rez - nadovezala se Erika Spirić, koja dodaje da je carski rez u današnje vrijeme sigurna operacija u smislu da nema mortaliteta kao prije, međutim, nosi svoje rizike. 

- Smrtnost žena je pet puta veća od carskog reza za razliku od vaginalnog poroda, a svaki sljedeći je rizik jer može doći do komplikacija. Nije to bezazlena operacija te ju zaista treba raditi kad postoji za tim potreba. Ako je trudnoća uredna, za ženu i dijete je sigurniji vaginalni porod - rekla je primalja Erika.

Žene se, slažu se obje organizatorice stručnog skupa, moraju informirati te se, u dogovoru s liječnikom, odlučiti za porod koji je najbolji za njih i dijete.

- Upravo iz tog razloga u Varaždin 9. ožujka dolaze primalje iz okolice, ali i susjedne Slovenije. Svaka će reći svoje iskustvo, a prisutni će moći pitati apsolutno sve što ih zanima, a mi ćemo se potruditi odgovoriti im. Interesantno će mnogima biti iskustvo žene koja je nakon tri carska reza odlučila roditi vaginalno i to u varaždinskoj bolnici. Pozivamo žene koje zanima tema da dođu i informiraju se jer znanje je moć - istaknule su zaključno.

Program stručnog skupa - subota, 9. ožujka

09,30-10,00 Prijave i registracija

10,00-10,15 Uvodna riječ - otvorenje

Voditeljice: Erika Spirić, Ivana Živoder, Anita Prelec, Antonela Brajković Cesar

10,15-10,35 Fiziološki vaginalni porođaj nakon carskog reza, Anita Prelec, dipl.m.s., MSc

10,35-10,55 VBAC - što kažu istraživanja?, Daniela Drandić, voditeljica Programa za reproduktivno zdravlje Udruge Roda

10,55-11,15 Carski rez - možemo li bolje?, Iva Podhorsky Štorek, bacc.obs.

11,15-11,35 VBAC u Varaždinskom rodilištu, Ivo Bilopavlović, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije

11,35-12,00 Pauza za kavu

12,00-13,00 Primaljski pristup rodiljama koje žele vaginalni porođaj nakon carskog reza:

- Gordana Njenjić, mag.zdr.neg., dipl.m.s., babica, Šola za starše Ljubljana
- Ksenija Horvatić, bacc.obs., Služba za ginekologiju i opstetriciju Varaždin
- Biserka Matok Glavaš, bacc.obs., Klinika za ženske bolesti i porode Merkur Zagreb
- Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs., Služba za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Čakovec
- Katarina Svažić, bacc.obs., Odjel ginekologije i porodništva Zabok
- Ivana Brumec, bacc.obs., Odjel za ginekologiju i opstetriciju Koprivnica

13,00-13,30 rasprava

13,30-15,00 pauza

15,00-15,20 Važnost dobre pripreme trudnice za VBAC, Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna doula i postpartum doula

15,20-15,40 Psihološka priprema trudnice za VBAC, Andrea Štampar Lesjak, dipl.psih.

15,40-16,00 Njega ožiljka nakon carskog reza i priprema za sljedeći porod, Ivana Lovrić, dipl.psih. i shiatsu praktičarka

16,00-16,20 Vaginalni porođaj nakon tri carska reza - iskustvo majke, Sanja Pahić

16,20-17,15 Rasprava - zatvaranje

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!