TKO BI IM ODOLIO?

RECEPT ZA KRAFNE Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Donosimo recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća

Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni
recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje
njihove čine najboljima. Ipak do razotkrivenih sastojaka i
postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama,
piše
zadovoljna.hr

Ovaj recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća.

Sastojci za krafne: 
– 1 kg glatkog brašna
– 2 cijela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šalice šećera
– 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 čajna žlica rakije
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mlijeka
– 1 kocka svježeg kvasca

Priprema krafni:

Malo praška za pecivo dodanog u brašno spriječit će nastajanje
mjehurića, a žličica rakije i povoljna temperatura spriječit će
upijanje masnoće, piše
zadovoljna.hr
.

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće)
dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte
i dodajte svježi kvasac. Ostavite da
se sve diže. 

2. Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete
pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s
praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte
kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam
ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3. Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom
je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1
cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste
iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici
uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona
diže.

4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako
pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje
mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da
je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi
uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži,
ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne
nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon
što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet: 
1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će
spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

2. Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje
masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom
stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom
komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće
ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi
sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u
pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Dobar tek!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije