GASTRO SUSRET

Radovan Marčić i Chaîne des Rôtisseurs o večeri u Terbotzu: ‘Međimurje na tanjuru i u čaši’

Chaîne des Rôtisseurs je Međunarodno gastronomsko udruženje sa podružnicama u više od 80 zemalja svijeta, a njihov hrvatski ogranak je posjetio restoran Terbotz, gdje su uživali u specijalitetima ekipe restorana Terbotz

Najstarija udruga gurmana na svijetu, ujedno najveće i najpoznatije takvo udruženje, Chaîne des Rôtisseurs, koja postoji od 1248. godine, proteklih je dana organizirala večeru u restoranu Terbotz, a njihov član, poznati gastro kritičar i ljubitelj odlične hrane, Radovan Marčić, napisao je kratak osvrt na viđeno i kušano. 

Sa gotovo 25.000 članova, Chaîne des Rôtisseurs je Međunarodno gastronomsko udruženje sa podružnicama u više od 80 zemalja svijeta, s ciljem zbližavanja entuzijasta koji dijele vrednovanje kvalitete, vrhunske hrane, poticanja kulinarskih umjetnosti i gastronomskog užitka.

Osobitost njihovog udruženja je zbližavanje amatera i profesionalaca iz cijeloga svijeta, bez obzira jesu li vrhunski šefovi kuhinje ili sommelieri.

Hrvatski ogranak započeo je s radom krajem 2018. godine, a prije nekoliko dana boravili su u restoranu Terbotz, u kojem su kušali vrhunske specijalitete njihove kuharske ekipe.

Cjelokupan doživljaj večere prepričao je Radovan Marčić, čiji osvrt vam donosimo u nastavku.

Veče Chaine des Rotisseurs

Počelo je u izvanrednoj atmosferi uz stvarno vanserijski dobar pjenušac i jako fine kanapee. Tri različita, po okusima i sastojcima, kao da su se nadmetala koji će biti bolji.

Vino: Pjenušac Terbotz

Sljedovi

Hladno predjelo – Međimurski tajer (meso s tiblice, slanina, domaće kobasice, sir turoš, sir s vrhnjem, ukiseljeno povrće)

Vino: Graševina, Jakopić, 2016

Toplo predjelo – Pačja prsa, pire od krumpira i muškatne buče, crveno zelje – besprijekorno pečena pačja prsa, mekana i podatna u ustima. Miješani pire od buče i krumpira ukusan i dobra pratnja pačetini, a posebno crveno zelje kao mali kontrast.

Vino: Sauvignon, Jakopić, 2016

50903686_2041317452618938_59590168125059

Glavno jelo – Punjeni svinjski file pokotan uz tostirane bučine koštice s trgancima zabeljenim slaninama i kiselim vrhnjem. Bilo je mekano kakva svinjetina treba i biti. Trganci besprijekorni i jako, jako fini.

Vino: Pušipel classic, Jakopić, 2016

Drugo glavno jelo – Ragu divljači s grilanom palentom i suhim voćem – okusno ragu izvrstan. Ideja sa zapečenom palentom u koju je dodano suho voće isto jako, jako dobra i okusno pogođeno.

Vino: Crni pinot, Cmrečnjak, 2016

Desert – Međimurska gibanica sa sladoledom od buče. Pekmez, sjemenke suncokreta, listić mente, zrna šipka, sve jako dobro i pametno odabrano za dekoraciju i okusnu nadogradnju.

Vino: Muškat Žuti, Jakopić, 2016

Vina

Sva ste vina dobro sparili s jelima i na jako su vam visokom nivou. Ono što je važno, a popilo se, bistra glava!

Zaključak

Ono što smo željeli imati (a po tom principu smo birali sve restorane) je i ‘pučkiju varijantu’, ali fino servirana i u tehničkom smislu, propisno skuhana, to smo i dobili. I više od toga. Ono što vam savjetujem iz mog skromnog znanja jest – u okuse se ne treba dirati. Oni su perfektni. Nikako ne bi trebali podilaziti trendu, klice, cvijeće, dehidrati, i razni curki po tanjuru. Sa tim dodacima, više vizualnim, se puno pretjeruje.

Osvrt na večeru: Radovan Marčić

Najnovije