TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Nema instant rješenja

Svaka osoba koja želi promjenu sad i odmah, ne razumije kako život funkcionira. I takva osoba najčešće sebi daje dovoljno vremena a za druge nema strpljenja...

Znate li neku zapetljanu situaciju koju možete riješiti sad i odmah? Možete li se vi promijeniti sad i odmah? Možete li povući neke životne poteze sad, i odmah se uskladiti s novonastalom situacijom? Može li biljka odmah narasti? Životinju odmah izdresirati? Dijete odmah shvatiti?

Ako dobro promislimo, za sve je potrebno vrijeme.

Određeno vrijeme za rast i razvoj, za promjenu, za prihvaćanje, zacjeljivanje rana, za izlječenje, usklađivanje s novim situacijama. I to nam je u redu kada smo mi glavni akter u cijeloj priči, zar ne?

Kada se radi o našoj koži, volimo da nam drugi daju vremena, da razumiju i da nas prihvate.

No, što ako je posrijedi netko drugi? Ako mi od nekog očekujemo nešto? Kakav je vaš stav o tome da date vremena drugima? Imate li strpljenja prema drugima? Možete li ih jednako razumjeti, prihvatiti i sačekati da shvate i nauče?

Često imam upite porukama slične ovima gdje roditelji očekuju odgovor porukom u jednoj rečenici:

Moje dijete ima nisko samopouzdanje, što mi savjetujete? Vičem na dijete, što da radim? Kako djetetu objasniti da me treba slušati?

Problemi koje imate s djecom nisu nastali preko noći. Obrasci ponašanja roditelja i djeteta su takvi već neko vrijeme, vjerojatno godinama i sad bi vi jedan savjet kojim biste mogli odmah promijeniti dijete. Biste li se vi odmah promijenili? Čini vam se da je to u redu prema djetetu?

Ja sam savjetnica za roditelje. U tom nazivu se ne spominju djeca već roditelji. Taj dio nekako promakne roditeljima, pa mi najčešće dovedu djecu da ih promijenim ili me kontaktiraju postavljajući ovakva pitanja u nadi da će u jednoj rečenici dobiti instant rješenje.

Nema instant rješenja! Nema jer smo mi živi ljudi koji volimo da nas se prihvaća, voli i razumije i tek nas ta ljubav mijenja.

Kako se bavim roditeljima kao autoritetima, očekujem da će roditelj uz moju pomoć razumjeti i shvatiti obrazac djetetova ponašanja, namjere koje taj obrazac krije iza sebe, nakon toga se roditelj usklađuje sa svojim djetetom mijenjajući ponašanje i svoj stav prema tome i tek tada kada roditelj promijeni obrazac, dijete drugačije reagira.

Znači, kada dođete k meni, očekujte promjenu svojeg ponašanja, no ne na silu već ću vam nastojati ukazati na namjeru djeteta i objasniti zašto se ono tako ponaša kako bi vama bilo lakše učiniti neke korake promjene. Neki roditelji uspiju odmah, a nekima treba vremena pa me kontaktiraju više puta, a neki ostave sve po starom jer se nisu spremni mijenjati.

I meni je to u redu. Mi smo živi ljudi, od krvi i mesa. Za sve nam je potrebno određeno vrijeme. Tu se radi o emocijama, o odnosima s bliskim ljudima, o povređivanju i razumijevaju, o shvaćanju i nastojanju da nam svima bude bolje. Za takvo što treba biti obazriv kako prema sebi, tako i prema drugima.

Ljubav ispred svega. Tek kada nekog volimo svim srcem, tada se taj netko iz te ljubavi želi promijeniti. Ne ide to na silu zato što mi to tako želimo od nekog. Tada je i druga strana tvrdoglava i odbija se mijenjati.

Ono što je najvažnije je da shvatimo da nije poanta u instant rješenju već u učenju obrazaca ponašanja – prihvaćanju, razumijevanju i ljubavi prema sebi i drugima.

Strpljenja i vremena, a prije svega znanja da shvatimo zašto je nešto takvo. I tada će svega biti.

Za ovakav stav u životu potrebna je edukacija. Sve je već otkriveno. Topla voda postoji na svim područjima. Uvijek postoji netko tko ima rješenje. Ako mi ne znamo, na nama je samo da potražimo tog nekog da nam pomogne na tom putu. Tako nam je lakše.

Svaka osoba koja želi promjenu sad i odmah, ne razumije kako život funkcionira. I takva osoba najčešće sebi daje dovoljno vremena, a za druge nema strpljenja. Sve u životu su životne lekcije bitne za cijelu obitelj. Iz nečijeg obrasca ponašanja uči cijela obitelj.

Zato se potrebno educirati da shvatimo zašto se dijete tako ponaša, što ste to vi kao roditelji napravili da potaknete takvo ponašanje i što biste trebali mijenjati da se ponašanje djeteta promijeni.

I uz sve to je potrebno razumijevanje, tolerancija, strpljenje i dovoljno vremena i ljubavi. Tek tada dolazi promjena.

Dakle, razumijem da vam nije lako. No, znam da ja znam kako. Ono u čemu se ne razumijemo je da ne dolazite po instant rješenje nego po pomoć da vam kvaliteta života u obitelji bude bolja, a ne da promijenite dijete zato što ga ne želite takvog.

Uzmite sebi vremena, dođite da vam objasnim i da zajedno prođemo promjenu te tako uz puno ljubavi i razumijevanja dobijete obrazac ponašanja koji je svima u obitelji prihvatljiv.

Djeca su naši učitelji. Oni nas uče velike stvari. Sve ovo o čemu sam pisala, nisu male stvari. I baš tome vas želi dijete naučiti ‘tjerajući’ vas na edukaciju i promjenu.

Dijete vama daje vremena, pa zar nije red da i vi njemu date vremena koliko mu treba?

Predavanja ‘Odgoj bez vike’ bit će 22. rujna u Čakovcu i 29. rujna u Splitu. Više informacija na webu. Prijave na mail info@anitavadas.com.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije