TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Imate 20 godina da od djeteta napravite čovjeka

Roditeljstvo je odgovoran i nimalo lagan 'zadatak'. Učinite neke osnovne korake koji su važni za dijete i za vas.

Želite li biti bolji roditelj učinite neke osnovne korake koji su važni za dijete i za vas kako bi vam zajednički suživot bio lakši i bolji te kako biste napravili što bolje temelje djetetu i omogućili mu bolji život u budućnosti.

1. Nastojite razumjeti

Pokušajte prije nego li osudite, kritizirate, komentirate ili izgovorite bilo što najprije razumjeti zašto je dijete učinilo to što je učinilo. Pokušajte se staviti u cipele djeteta i razumjeti dob i ponašanje. Možda je u pitanju neka od razvojnih faza, neka navika, ili dijete ima neki okidač u ponašanju. Ako je to nešto čega ni samo dijete nije svjesno, roditelj je taj koji bi trebao pronaći odgovore i pomoći djetetu da razriješi situaciju.

2. Vježbajte strpljenje

Za promjenu ponašanja potrebno je do 2 mjeseca učestalog ponavljanja novog ponašanja kako bi nastala nova navika. Znači, dajte djetetu vremena za novo ponašanje. Ne očekujte promjenu sutra ili idući tjedan. I vama bi bilo dobro da vam netko da vremena ako želite nešto mijenjati, tako i djetetu.

3. Pronađite zamjenu neodgovarajućeg ponašanja odgovarajućim

U slučaju da dijete ima neki okidač kojeg nije svjesno, tada vi proučite što kaže literatura i nastojite vidjeti što od svega biste mogli primijeniti kako biste ublažili reakciju na okidač. Najčešći okidači kod djece su glad, umor, bolest, nove i nepredvidive situacije. Znači kada je gladno, nije svoje pa se baca po podu ili reagira ‘neprimjereno’ te bi bilo dobro da naučite dijete neke primjerene oblike ponašanja kada je gladno. Ima i odraslih koji nisu svoji kada su gladni no pronašli su odgovarajuće ponašanje kojim ne uznemiravaju druge te tako vi s djetetom ili ako je manje onda u suradnji s ostalima koji borave s djetetom poradite na uvođenju novog ponašanja. Strpljivo, u trajanju do 2 mjeseca a nekoj djeci treba i duže.

4. Volite dijete više no ikog

Kažu da je roditeljska ljubav jedna od najvećih ljubavi. No, nagledam se razvoda u kojima se roditelji prepucavaju preko djeteta. Nagledam se i zapuštene djece. Kako radim u školi, vidim da je roditeljska ljubav postala rastezljiv pojam. Ima onih koji kažu da iz ljubavi rade nešto a to ni nema veze s ljubavlju. Iz ljubavi se bori za materijalnu stečevinu u braku i to koristeći dijete prilikom toga. Pa sad, je li tu u pitanju ljubav prema djetetu ili prema materiji, velika je dilema. U mojim očima je drugo, a u očima onog koji se bori, prvo.

Ljubav ne povrjeđuje. Ljubav tolerira. Ljubav je strpljiva i razumije. Ljubav stoji u redu prije svađe. Ljubav prema djetetu bi trebala biti brižna. Brižna ne znači da mu samo tepate već da se brinete za dijete da se dobro osjeća no i da istovremeno odgajate odgovorno dijete.

5. Odgojite dijete da s 20 godina može u svijet bez vas

Nastojite odgojiti samostalno, odgovorno i pošteno dijete koje će se s 20 godina moći samo brinuti za sebe. Ne vežite dijete za sebe da bude ovisno o vama. Pokušajte dijete odgajati tako da od malih nogu bude što samostalnije i odgovornije. Tako ćete na dulje staze lakše funkcionirati. Nedopustivo je da vi sve radite za dijete i da dijete tek nakon dvadesete godine uči prvi put usisavati ili spremati sebi neki obrok. To ste mogli postepeno u 20 godina života naučiti dijete. Znači, imate vremena otprilike do punoljetnosti djeteta da ga podučite osnovnim životnim vještinama kojima bi mogao opstati sam bez vas.

6. Ne činite umjesto djeteta ono što dijete može samo

Katkada u najboljoj namjeri da pomognemo, nađemo se u situacijama gdje radimo sve umjesto djece. Kako im time pomažemo? Nikako!!!

Raditi umjesto njih znači da im uskraćujemo pravo na to da oni nauče ono što će im za život trebati. Znam da većina djece odbija raditi neke kućanske poslove no na roditelju je da ga motivira kako god zna i da nauči dijete da zna osnove za život.

Iako je katkada lakše da učinimo sami nego da se prepucavamo s djetetom, ne činite mu uslugu time što vi odrađujete. Radije promislite i raspitajte se kako su drugi motivirali svoje dijete te i vi to učinite.

7. Roditelj je prvi i najvažniji učitelj djetetu

Prepuštate li sustavu da vam nauči dijete kako će živjeti život, dobit ćete dijete kakvo sustav želi za sebe. Kakvo dijete vi želite? Kakav je karakter vašeg djeteta? Takvo dijete svijet treba i radite na tome da vi budete prvi i osnovni učitelj djetetu učeći ga onome što vi smatrate važnim za život. Sustav najčešće odgaja poslušnike. Vi kao roditelj imate priliku odgojiti jedinstveno dijete koje će misliti svojom glavom. No, u to morate uložiti vremena, strpljenja, živaca i puno snage i vremena. To je vaša roditeljska dužnost!

Kao roditelj imate veliku moć i obavezu prema djetetu da od njega učinite čovjeka koji će jednog dana živjeti samostalno, koji će biti častan državljanin, odličan čovjek, divan supružnik, savjestan radnik, odgovoran i brižan te jednog dana svoju djecu naučiti ono što je on naučio od svojih roditelja.

Prepustimo li taj dio sustavu, imat ćemo sustavno odgajanje generacije djece. Znam da ste vremenski malo s djecom, no nije važna kvantiteta nego kvaliteta provedenog vremena s djetetom. Uz svu današnju tehnologiju možete se čuti s djetetom u svakom trenutku i imati još jači utjecaj na dijete od utjecaja koji su imali vaši roditelji na vas. Stoga, nema opravdanja.

Pitanje je samo želite li VI odgajati to dijete ili vam se ne da i prepuštate taj posao sustavu. Sustav će to odraditi no rezultat vam se možda neće svidjeti. Ne čekajte nešto što ne želite da se dogodi.

Znam da ima situacija u kojima nije lako, no uspjeli su drugi, možete i vi. Imate pomoć ako je trebate.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije