TRENutak za roditeljski KUTak: Nova generacija djece

U tijeku su testiranja i upisi djece za školu. Što sve vaše dijete treba znati za školu? Čitati i pisati? Računati? Kako se zove?

Rađaju nam se novije generacije djece koja su toliko napredna u nekim aktivnostima da zapanjuju brzinom učenja. Ako mu s tek 3 ili 4 godine date u ruke neki gadget vjerojatno će bez objašnjenja znati kako se upotrebljava. Ostaje li spravica u dječjim ručicama neko vrijeme, znat će sve o njoj. Bez uputa i bez detaljnih objašnjenja. Dok će roditeljima trebati neko vrijeme da svladaju osnove, dječica će rasturati.

Trebate li djetetu objašnjavati korištenje mobitela, daljinskog upravljača, računala? Najvjerojatnije je odgovor NE. On to sam zna.
Kako je moguće da zna sam? Mi stariji dobro znamo da to nije baš toliko jednostavan zadatak, no oni to svladaju s malim prstom lijeve ruke. To su te virtualno napredne generacije djece. To je njihov svijet i oni to jednostavno znaju. Kao da se rode s tim znanjima.

Radim u školi. Za uporabu tehnologije u školi potrebno je proći edukaciju od više sati. Tako je i za pametnu ploču, tablete, iPad-e, korištenje programa i slično. Na prvom satu uporabe bilo koje tehnologije, učenici bi ustali i objasnili mi kako treba. Nemaju doma pametnu ploču ali razumiju virtualni jezik i sve im je to jasno.

Rekli bismo napredna generacija, zar ne? Djelomično se slažem. Virtualno su jači no socijalno su izgubljeni.

Ono čemu ih treba podučiti je živa komunikacija među vršnjacima, poštovanje odraslih, odnos prema stvarima, stvaranje dnevne rutine, odgovornost prema obavezama, kulturno ponašanje, strpljenje, razumijevanje drugačijih i slične ‘staromodne’ aktivnosti u koje smo mi upućeni a oni nisu.

Novije generacije su tu da uče od nas ono što mi znamo a mi od njih ono što oni znaju. I dok oni svemu pristupaju s lakoćom i bez straha, mi se još uvijek sa zadrškom pitamo treba li nam to uopće.

Primjećujem da nas zavara ta njihova naprednost u nekim poljima te da mi odrasli počinjemo podrazumijevati da su na svim poljima toliko jaki. No, to nije točno. U nekima jesu a u mnogima nisu. Baš kao i mi.

Kao roditelj otkrijte slabije strane svojeg djeteta i poradite na tome. Svake godine u svibnju imam radionicu ‘Priprema djece za školu’ za učenike koji će od jeseni krenuti u prvi razred. Zapanjuje me s koliko znanja djeca dolaze, no moj je zadatak da ukažem roditeljima na kojim vještinama mogu poraditi s djecom do škole a jednako su vrijedna i naše školstvo ih mjeri i traži od djece.

U školama se još uvijek ne vrednuju sve te vještine i sposobnosti koje novije generacije posjeduju. Kako roditelji misle da će njihovo dijete s lakoćom svladati i sve te ostale vještine, katkada ostaju zapanjeni kada se to ne desi i kada ih učitelji pozovu na razgovor.

Stoga za školu nije dovoljno čitati, pisati, računati i biti virtualno osviješten. Baš sve ovo nabrojeno će čak djetetu u prvom razredu otežati bivanje u školi. Bit će mu dosadno jer zna sve a mora prolaziti kroz tromi školski sustav slušajući cijeli prvi razred ono što je on naučio u nekoliko mjeseci. Time što mu je dosadno prestaje raditi – čitati, računati i pisati i najčešće se dogodi da do polugodišta ostaje stagnirati a učenici koji nisu znali pisati ni čitati budu napredniji od takvog djeteta.

Moj je savjet da ne učite dijete tome nego pristojnom ponašanju, korištenju čarobnih riječi, vezanju vezica na cipelama, samostalnom oblačenju, samostalnom pakiranju stvari koje su mu potrebne, primjereno oblačenje u skladu s vremenskim uvjetima, briga o svojim stvarima i pospremanje nakon korištenja, ustrajno dovršavanje aktivnosti od početka do kraja, pozdravljanje starijih, poštovanje u obraćanju – nepoznatima se obraća s VI, socijalne vještine, rad na finoj i gruboj motorici i slično i slično.

Sve što vam je potrebno da biste pripremili dijete za školu imate u svojem domu. Ne treba vam u shopping. Potrebno se samo dosjetiti ili vas netko treba podučiti tome. Možda vam se čini nebitnim no time ćete znatno olakšati djetetu boravak u školi kao i ljubav prema učenju.

Detalje oko cjelokupne pripreme za školu možete naučiti na radionici Priprema za školu koja će biti 25.5. u Čakovcu u prostorijama Didaska. Potrebna je prijava jer se radionica plaća. Prijavite sebe i dijete mailom ili mobitelom.

Dakle, vaša je dužnost kao roditelju pružiti djetetu cjelokupni razvoj osobnosti a ne samo djelomični. Da biste to znali, pitajte one koji znaju. Ako u obitelji imate učitelja, saznajete što se u školi traži. Možda je vaše dijete napredno, no socijalne vještine neće steći samo bez da ga tome podučite.

Zna li vaše dijete što je bonton? Zna li vaše dijete staviti konac u iglu? Mislite ne treba mu? Kroz život će mu trebati barem jednom ako ne i više puta. Za prvi razred mu treba ne zbog šivanja nego zbog fine motorike prstića koja je potpuno zanemarena.

I tako, ima tu toga dosta što biste mogli raditi s djetetom a nije čitanje, pisanje i računanje i ne očekujte da će to dijete samo naučiti.

Imate i na YouTubeu moj video o tome pa odslušajte ako ne možete doći na radionicu.

Želim vam puuuuno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije