SAMO PRIRODNO! Njega kože nakon sunčanja

Kako zaštiti kožu od sunčevih zraka svi već jako dobro znamo, no često zaboravljamo na važnost njege kože nakon izlaganja suncu. Pravilna njega kože nakon sunčanja je bitna stavka ako želimo zdravu, lijepu i njegovanu kožu. Sunce, ljetne vrućine, pojačano znojenje sve to predstavlja veliki stres za našu kožu, pa ako želite zadržati lijepi ten i mladoliki izgled svoje kože obratite pažnju na nekoliko sitnica koje ćemo navesti u nastavku.

Obavezno tuširanje

Tuširanje nakon cjelodnevnog izlaganja suncu, skinut će sa naše kože eventualne nečistoće, otvoriti pore i osvježiti cijelo tijelo. Za tuširanje odaberite blagi prirodni sapun ili gel sa blagim tenzidima. Jednom tjedno napravite piling sa morskom soli uz dodatak nekog od hladno tiještenih ulja, vaša koža će Vam biti zahvalna

Hladno tiještena ulja i hidrolati za regeneraciju kože

Nakon tuširanja obavezno na kožu nanesite losion za tijelo ili odaberite neko od hladno tiještenih nerafiniranih ulja.

Ulje BADEMA – namijenjeno je za njegu suhe i stanjene kože, vratiti će joj elastičnost, regenerirat će kožu i spriječiti eventualna daljnja oštećenja.

JOJOBA – u kombinaciji sa nekim drugim hladno tiještenim uljem kao što je primjerice badem ili ulje koštica marelice, regulira vlažnost kože i sprječava njeno isušivanje, osim toga ima antialergijsko i protuupalno djelovanje

Ulje PŠENIČNIH KLICA – sadrži veliku količinu vitamina E te je prirodni antioksidans, također je preporučeno koristiti u kombinaciji sa nekim drugim hladno tiještenim uljem. Odlično je za njegu suhe i oštećene kože te opeklina.

Macerat MRKVE – macerat mrkve se danas naveliko koristi za tamnjenje u raznim pekmezima i kremama, te uljnim mješavinama, a upravo je ovaj macerat izvrstan za njegu nakon sunčanja. Odličan je za regeneraciju kože te sprječava prerano starenje i još jedan veliki plus održava preplanuli ten.

Hladno tiještenim uljima dodajte koju kap eteričnog ulja lavande koja će umiriti eventualne iritacije, opustiti um i tijelo i uljuljati nas u miran san.

Što ako smo pretjerali sa sunčanjem?

Ako vam je prilikom sunčanja koža pocrvenila možete nakon tuširanja na kožu raspršiti hidrolat mente ugodno hladi, osvježava te djeluje antiseptički ili hidrolat lavande koji će također umiriti upaljenu kožu i pružiti olakšanje u tren oka. Nakon hidrolata na kožu nanesite neko od hladno tiještenih ulja ili macerata.

Naša preporuka je macerat gospine trave odnosno kantarion. Macerat gospine trave je izvrstan, no potreban je oprez. S obzirom da je ovaj macerat fototoksičan te ga se nanosi samo navečer! Potiče regeneraciju kože i sprječava njeno prerano starenje, djeluje protuupalno i adstringeno. Macerat nevena je također izrazitih protuupalnih svojstava i može se upotrijebiti u ove svrhe.

RECEPT ULJE ZA NJEGU NAKON SUNČANJA

35 ml jojobe
15 ml ulja pšeničnih klica
50 ml badema
1 kap lavande
4 kapi kamilice
2 kapi geranija
Uliti u tamnu bočicu i dobro promiješati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije