OPREZ Ova svakodnevna navika oštećuje srce

Užurbani, ali prvenstveno sjedilački način života ima brojne loše posljedice na zdravlje. Posljednje istraživanje provedeno na University of Texas Southwestern Medical Center, pokazalo je kako sjedenje šteti srcu.

Što dulje sjedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Circulation, a u kojem je sudjelovalo više od 1700 sudionika.

Znanstvenici su analizirali krv sudionika i otkrili da kod osoba koje dugo sjede tijekom dana postoji viša razina nezdravog troponina. U posebno rizičnu skupinu spadaju oni koji na dan sjede u prosjeku više od devet sati, a osim oštećenja srca, povećava se i rizik od razvijanja bolesti poput dijabetesa. Ono što posebice zabrinjava jest i činjenica da vježbanje neće puno pomoći ako nastavimo sjediti više sati tijekom dana.

Tu nezdravu naviku bismo svakako trebali izbaciti iz naše svakodnevice, poručuju stručnjaci. Pokazalo se da dugotrajno sjedenje može dovesti do zatajenja srca, stanja kada srce postaje jako slabo i ne može obavljati svoju funkciju pumpanja dovoljno krvi u ostatak tijela.

Zasad nije poznato zašto je sjedenje povezano sa slabljenjem srca te će biti potrebna dodatna istraživanja, navodi se.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije