Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Problemi kože srednje životne dobi

Problemi kože srednje životne dobi

Starenje kože je fiziološki proces koji nosi sa sobom i sliku našeg života, načina njege, izloženosti suncu od djetinjstva do danas, naših briga i našeg karaktera. Religiozni, kulturalni i socioekonomski faktori također mogu utjecati na proces starenja kože. Koža žena kojima religija zabranjuje otkrivanje tijela i lica, je zaštićenija od sunca, za koje se dokazano zna da ubrzava starenje kože, tzv. photoaging, a što je naročito izraženo kod osoba koje su profesionalno i/ili rekreativno izložene suncu ili su se za života voljele sunčati.

Promjene na koži rezultat su starenja svih slojeva kože, epidermisa, dermisa i subkutisa, zbog čega koža postaje tanja, fragilnija, neujednačene pigmentacije, istovremeno s vidljivim smeđim i bjelkastim mrljama, osjetljiva na najblaži pritisak zbog kojeg nastaju promjene nalik krvnim podljevima (tzv. senilna purpura).

Kako starenjem i žlijezde lojnice ne izlučuju dovoljno loja, koža postaje suha i ljuskava, uz osjećaj zatezanja.

Starenjem se smanjuje i stvaranje kolagenih i elastičnih vlakana zbog čega koža gubi tonus i postaje ovješena, što prvo možemo primijetiti po spuštenim gornjim kapcima, te "vrećastim" izgledom kože na donjim diejlovima lica kao i na vratu.

Smanjenje količine masnog tkiva u supkutanom sloju kože rezultira upalim izgledom lica, naglašenijim borama i ovješenim obrazima.

Fiziološki proces starenja kože možemo odgoditi različitim tretmanima među kojima su najpopularniji fileri hijaluronske kiseline koja je po sastavu identična hijaluronskoj kiselini koja se nalazi u našoj koži, a kojom možemo nadoknaditi izgubljeni volumen obraza i usana i korigirati bore.


Botoksom možemo ukloniti bore s pojedinih dijelova lica, a pri tom očuvati prirodan izgled.

Kemijski pilinzi idealni su za uklanjanje smećkastih mrlja na licu, akni, plitkih bora, kao i ožiljaka nakon akni. Odabir i koncentracija kiseline ovisi o stanju kože.Kemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, dekolteu, šakama, leđima (liječenja akne).

Dermatologa sve češće posjećuju žene i muškarci u tridesetim i četrdesetim godinama koji se bore s problemom akni u odrasloj dobi. Najčešći uzrok tome je hormonalni disbalans, stres, masna hrana, make up okluzivnog djelovanja. 

Samostalno istiskivanje akni i neadekvatna njega, mogu uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja će rezultirati trajnim ožiljcima i rezidualnim pigmentacijama. Profesionalnim tretmanima uz nadzor liječnika i adekvatnim postupcima kućne njege, izuzetno je važno ne dozvoliti da koža nepovratno strada.

 

 

Čest estetski problem u osoba srednje životne dobi je i pojačana vidljivost proširenih kapilara na koži nogu. Uzroci su, osim uz životnu dob, vezani i uz naslijeđe, profesiju, trudnoću, primjenu oralnih kontraceptiva.

Problem se može uspješno riješiti određenim brojem laserskih tretmana, što ovisi o gustoći, veličini, boji kapilara, te radi li se o površinskim ili dublje u koži smještenim proširenim kapilarama. Jesen je upravo idealno godišnje doba za početak laserskog tretmana.

Obratite nam se s povjerenjem!

Tim dermatovenerologije Poliklinike Medikol

www.medikol.hr

Poliklinika Medikol

Podružnica Čakovec
Franca Prešerna 13
40000 Čakovec

Tel: +385 40 638 500

Fax: +385 40 638 501
E-mail: medikolinfo.ck@medikol.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.