Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
Da li su Vam noge naotečene i bolne?

Da li su Vam noge naotečene i bolne?

Zastoj limfe, oticanje nogu, nakupljanje vode, edemi, često su u biti simptomi i težih poremećaja povezanih sa venskim i limfnim sustavom. Ponekad je i stručnom zdravstvenom kadru teško razlučiti razliku i svrstavanje istog.

Oticanje nogu nerijetko se povezuje i sa poremećajem celulita koji se često nalazi u osoba koje imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom ili debljinom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukoliko imate naotečene i bolne noge, praćene nelagodom, promjenama na koži kao što su hiperpigmentacija, izraženi venski crtež, topla koža možda bolujete od kronične venske insuficijencije te Vam je potrebna i hitna medicinska pomoć.

Edem tkiva koji pritom nastaje, “tjestasti edem“( jer prilikom potiskivanja prstom ostaje uleknuće kože) može biti posljedica oštećenih vena koje dovode do povišenog venskog tlaka posljedično opterećujući i samo srce.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda te UZV color dopplerom. Bitna je informacija o uzimanju oralnih kontracepcija, problema sa srcem, nedavnih operacija, sjedećeg načina života.

Liječenje se sastoji od kompresije, uporabe elastičnih čarapa, brige o rani ukoliko ista postoji, nerijetko i kirurškog zahvata.

Kada dolazi do zastoja rada limfe?

Zastoj limfe može se javiti kao posljedica većih operativnih zahvata, zračenja ili operacija karcinoma prilikom koje se odstranjuju limfni čvorovi i limfne žile. Rijeđe, uzrok su infekcije koje mogu ožiljkasto promijeniti limfne čvorove i usporiti normalnu limfnu drenažu.

Još jedan oblik oticanja nogu na koje moramo obratiti pažnju je oticanje nogu koje se često povezuje sa prekomjernom tjelesnom težinom pa čak i debljinom, no ne ovisi o njoj, jer nastaje i u osoba idealne tjelesne težine.

Češće zahvaća žensku populaciju i to već od njihove 14 god. Još uvijek je upitnog nastanka, povezujemo ga sa endokrinometaboličkim poremećajem, gubitkom potpore vezivnog tkiva i sa nasljedstvom.

Uvijek započinje na nogama, zahvaćajući područje stražnjice i bokova. Čest simptom koji se opisuje je hipotermija stopala, tj hladna stopala - sa lokalnom razlikom u temperaturi tj. može se ručno osijetiti na kojem mijestu koža postaje topla. Pacijenti se često žale i na crijevne tegobe.

Obje noge su zahvaćene. Potkoljenice i gležnjevi gube svoju normalnu konturu, ali uvećanje prestaje baš ispod zgloba skočne kosti i ne zahvaća stopalo. Noga izgleda natečena i može boljeti. Pritisak prsta na kožu ne ostavlja uleknuće. Stanje se pogoršava dugosatnim stajanjem i hodanjem. Koža noge izgleda normalna, ali može biti napeta, vjerojatno radi nakupina masti koja se pod njom nalazi. 

Liječenje u centru za prevenciju i liječenje debljine Medikol se sastoji od izrade i provođenja nutricionističkog plana prehrane pod nadzorom liječnika, povećanja tjelesne aktivnosti uz pomoć naših stručnih trenera, aparativnih i ručnih terapija koje poboljšavaju mikrocirkulaciju i smanjuju potkožne masne naslage, poput medicinske endermološke masaže, LPG tretmana i tretmana limfne drenaže.

Liposukcija može značajno poboljšati izgled noge, ali to je uvijek zadnja opcija s obzirom da je riječ o kirurškom zahvatu.

Piše: Ivija Rajković, dr.med., 
Voditeljica Centra za prevenciju i liječenje debljine Medikol

Centar za prevenciju i liječenje debljine Medikol
www. medikol-ustanova.hr
Čakovec, Ulica Franca Prešerna 13

Kontakt:
T: 040 638 – 520
E-mail: centarzdravljailjepote.ck@medikol.hr

Zagreb, Dragutina Mandla 7

Kontakt:
Tel: 01 6397 333
E-mail: centarzdravljailjepote.zg@medikol.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.