Evo što mjesec rođenja otkriva o vašem zdravlju

Može li mjesec vašeg rođenja odrediti na neki način ostatak vašeg života? Zvuči pretenciozno, no ipak, možda ne bismo trebali odmah zakolutati očima.

Razna istraživanja idu u prilog tvrdnji da svako godišnje doba donosi svoje “boljke” kada je riječ o rođenju i utjecaju na ostatak života. Kako? Na to pitanje znanstvenici nemaju egzaktan odgovor, ali vjeruju da je to povezano s razinom vitamina D i/ili promjenom temperature zraka. Doznajte što su otkrila istraživanja i što mjesec vašeg rođenja može otkriti – vama…

JESEN

Alergije na hranu – Djeca koja su rođena u jesen imaju 30 do 90 posto veću vjerojatnost za razvoj alergije na mlijeko, jaja ili kikiriki u odnosu na djecu koja su rođena u ostalim razdobljima godine, pokazalo je to istraživanje provedeno 2012., a koje je objavljeno u časopisu Allergy. Kao zaključak u prilog tim rezultatima navode nedostatak vitamina D u ključnom razvojnom razdoblju djeteta, a što može utjecati na djetetov imunološki sustav te ih učiniti osjetljivima na određene alergene. Nedostatak vitamina D može smanjiti i funkciju barijere kože te na taj način alergeni lakše mogu prodrijeti u organizam – navodi se.

Astma – Istraživanje provedeno 2013. na Tajvanu otkrilo je da djeca rođena tijekom jeseni imaju 13 posto veću vjerojatnost za razvoj astme u odnosu na djecu koja su rođena u proljeće. Istraživači smatraju da je to zbog toga što su bebe tijekom prvih svojih mjeseci života izložene hladnijem vremenu, što može izazvati alergijske reakcije koje mogu dovesti i do razvijanja astme.

ZIMA

Više zime, manje sreće – Osobe koje su rođene tijekom zimskih mjeseci manje su sretne osobe, pokazalo je istraživanje provedeno 2009. na Sveučilištu Notre Dame. Istraživači su analizirali podatke iz popisa stanovništva SAD-a i pregledom rodnih listova zaključili da su majke koje rode zimi vjerojatnije neudane ili slabijeg obrazovanja.

Vjerojatnije su ljevaci – Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da su osobe rođene između studenog i siječnja češće ljevaci. Visoka razina testosterona u maternici može odgoditi sazrijevanje lijeve moždane hemisfere. Dulje izlaganje dnevnom svjetlu od svibnja do srpnja potiče jače izlučivanje ovog hormona.

PROLJEĆE

Autoimuna oboljenja – Istraživanje provedeno 2012. pokazalo je da postoji veća vjerojatnost za pojavu autoimunih bolesti poput multiple skleroze i reumatoidnog artritisa kod osoba koje su rođene u proljeće. Oni koji su rođeni u listopadu imaju najmanji rizik za obolijevanje od tih bolesti, navodi se u zaključcima istraživanja. Stručnjaci ipak upozoravaju da nema razloga za zabrinutost i procjenjuju kako se oko 5 posto tih bolesti može na vrijeme spriječiti, a potrebna su i daljnja istraživanja na ovu temu. Vjeruju da bi obolijevanje od autoimunih bolesti moglo biti povezano ponovno s nižim razinama vitamina D tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće, što može spriječiti jačanje imunološkog sustava, a što posljedično može povećati rizik od toh bolesti.

Melanom – Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology pokazalo je da osobe rođene u proljeće imaju 21 posto veću vjerojatnost za razvoj melanoma u 30-tim godinama života nego osobe rođene u jesen. Znanstvenici su zaključili da su bebe rođene u proljeće izloženije opasnim UV zračenjima tijekom prvih mjeseci svog života i u tom osjetljivom razdoblju zbog toga se stvara veća osjetljivost na rak kože, navodi se.

LJETO

Slabovidnost – Osobe rođene tijekom ljetnih mjeseci imaju 17 posto veću vjerojatnost za razvoj kratkovidnosti u odnosu na one koji su rođeni tijekom zimskih mjeseci, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije