Srušen mit: Evo zašto je bolje roditi sa 30 nego 20 godina

Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u prosjeku bile zdravije od onih koje su prvo dijete dobile u tinejdžerskoj dobi, između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života, tvrde američki znanstvenici koji su istraživanje proveli na 3500 američkih državljanki.

Voditeljica studije Kristi Williams, profesorica psihologije i sociologije na Sveučilištu u Ohiju i njezini suradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i pol tisuće žena rođenih u Sjedinjenim Državama ranih šezdesetih te da su se neki čimbenici od tada izmijenili.

Sve sudionice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu ili dvije godine u razdoblju između 1979. i 2008.

Stručnjaci su usporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dvije grupe prvorotkinja.

Williams ističe kako su rezultati istraživanja u suprotnosti s dosad uvriježenim mišljenjem po kojemu je prvo dijete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života. Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vrijeme i nakon prvog majčinstva bile u braku pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne vrijedi za samohrane majke.

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi prije 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije