Previše ste samouvjereni? Evo zašto to i nije tako dobro

Upoznavanje partnera putem raznih aplikacija i stranica sve je popularnija. Psihološko istraživanje jednog američkog sveučilišta pokazalo je da samopouzdanje može pomoći u ovoj vrsti upoznavanja, ali ono pretjerano zapravo šteti. Muškarci koji se nalaze u toj kategoriji zapravo su – studenti.

Većim samopouzdanjem zapravo pridobivaju manje željenih osoba, prema statistikama stranice OKCupid.

Pretjerano samopuzdanje ne vidimo samo kod mladih muškaraca, a ova sve češća pojava naziva se i fenomenom Lake Wobegon, piše Yahoo. Njega uviđamo kada osoba smatra da je izuzetno bolja od drugih, bilo misleći da ima viši prosjek inteligencije ili smatrajući se nadređenim na druge načine.

Online dating stranica OKCupid dokazala je precjenjivanje vlastitih sposobnosti, kako bismo se prikazali pametnijim i boljim no što jesmo, a lažemo i o izgledu (visini ili težini tijela), a sve kako bismo osvojili suprotan spol.

Istraživanje korištenja stranica za upoznavanje podijelilo je korisnike u dvije skupine: mlade (18-22) i starije korisnike (45-55).

Viša razina samopouzdanja povezana je s češćim razgovorima, a nađena kod svih dobnih skupina. Dok je poticanje razgovora češće kod starijih sampouzdanih osoba, ali i mlađih žena.

Pokazalo se da mlađi muškarci, što su skromniji primaju više više poruka, a oni s nižim samopuzdanjem običnu poruku brže pretvaraju u duži razgovor.

Nagađa se da nam raste samopouzadnje kako starimo jer ga možemo potkrijepiti vlastitim uspjesima. Mladi žele širiti sliku samopouzdanja, koju zapravo ne mogu potvrditi određenim rezultatima, a zbog toga se i javlja pretjerana samouvjerenost i potreba dokazivanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije