Ovo je sve što morate znati za ‘obaranje’ poljupcima…

Cvjetne vodice ili hidroalti

Hidrolati su nevjerovatno bogat izvor hranjivih tvari,dovoljno jaki da se bore i sa najtežim zdravstvenim problemima na prirodan i neškodljiv način, a opet dovoljno blagi da ne izazovu neželjene nuspojave. Upotrebljavaju se u kulinarstvu, u zdravstvene svrhe kao kapi za nos i oči, na koži kao tonici, vodena faza izrade kozmetike…..

Hidrolati su poznati već odavno, koristili su ih stari Grci, Rimljani te Egipćani i vjerojatno su to zapravo i bili prvi mirisni te terapeutski ekstrakti dobiveni od biljnog materijala, čak prije samih eteričnih ulja.

Istina je da su hidrolati veoma slični eteričnim uljima, no mnogo manjih koncentracija aktivnih sastojaka,pa su stoga i sigurniji za upotrebu.

Što su i kako se dobivaju hidroalti?

Hidrolati nastaju kao nusprodukt proizvodnje eteričnih ulja. Kondenzacijom vodene pare prilikom destilacije eteričnih ulja nastaju divne mirisne vodice, koje u sebi sadrže otopljene aktivne sastojke destiliranog biljnog materijala. U hidrolatu se nalaze otopljene hidrofilni (oni koji više vole vodu) aktivni sastojci. Kod proizvodnje hidrolata bitno je da biljni materijal nije zagađen pesticidima.

Stabilnost i način čuvanja

S obzirom da se radi o “vodenim otopinama” koje su veoma osjetljive i iznimno primamljiva podloga mikrobiološkoj kontaminaciji bitno je hidrolat odmah nakon destilacije podvrgnuti tzv. sterilnoj filtraciji kroz filter sa porama veličine 200nm. Na taj način se otklanjaju sve bakterije i spore. Nažalost često se na tržištu mogu naći hidrolati koji u sebi sadrže konzervanse i alkohole kako bi se spriječilo njihovo kvarenje,takvi hidrolati nisu primjereni za terapijske svrhe.
Rok upotrebe hidrolata je godina dana od destilacije – ovo pišem jer sam nedugo na jednom našem sajmu naletjela na hidrolat lavande, prilikom pregleda boce hidrolata kod roka trajanja je pisalo: Neograničeno! Kod takvih podataka budite oprezni ili je hidroalt već pokvaren kao što je bilo u ovom slučaju, ili je stabiliziran alkoholom ili konzervansima. Nakon otvaranja hidrolata poželjno je hidrolat čuvati u hladnjaku i iskoristiti ga u roku od 6 mjeseci. Također obratite i pažnju na samu bocu u kojoj je pakirani hidrolat. Naime bilo bi poželjno da ima čep uskog grla koji sprečava ulazak kontaminacije, hidrolat koji ne iskoristite nikako nemojte vraćati natrag u bocu jer ćete na kraju baciti svu količinu hidrolata. Također najbolje su staklene boce jer je staklo inertno.

Čemu služe hidrolati i kako ih koristiti?

Hidrolati imaju širok spektar primjene, u kozmetičke svrhe ih koristimo kao :

Osvježivač kože : idealno za ove ljetne vrućine
Primjerice : napunite bocu sa raspršivačem hidrolatom mente i prskajte po potrebi kad Vam je vruće, bit ćete ugodno iznenađeni

Vodena faza micelarne otopine za čišćenje lica

Vodena faza prilikom izrade gelova, krema, emulzija.

Koristite hidrolat nakon brijanja kako bi izbjegli iritacije i crvenilo.

Blazinice natopljene hidrolatom za njegu područja oko očiju- mirisno peglanje bora i uklanjanja otekline!

Najjednostavnija primjena je kao tonik za lice, na očišćeno lice nanesete hidrolat i na još vlažnu kožu ulje i tako ste na najprirodniji način dali koži sve što joj treba i sve ono što bi joj dala i krema.

Hidrolati se koriste i u kulinarstvu primjerice hidrolat ruže se koristi u spravljanju marcipana te baklave. Njami…

U zdravstvene svrhe kao:
Za njegu usne šupljine (vodice za ispiranje usne šupljine, vodena faza izrade pasta za zube)

Kod tretiranja psorijaze, dermatitisa, ekcema…..

Oblozi npr. hidrolat smilja kod hematoma i podljeva krvi

Oblozi za oči kod konjuktivitisa- hidroalt rimske kamilice

Kapi za nos i oči – prilikom njihovog spravljanja važno je da budu izotonične sa našom tjelesnom tekućinom, pa se mora prilagoditi koncentracija soli, zatim potrebno je provjeriti i pH te ga po potrebi korigirati. Također mogu se primijeniti i hipertonične otopine koje služe otapanju sluzi.

Koji hidrolat odabrati?

Hidrolati se biraju prema tipu i stanju kože te problemu koji želimo tretirati.

Suha koža: rimska kamilica umirujući i dovoljno blag i za najmlađe,hidrolat geranija je hidrolat izbora kod kuperoze i rozaceje i popucalih kapilara, hidrolat lavande djeluje umirujuće i protuupalno pa je izvrstan i kod nadraženosti kože, nakon uboda insekata, hidrolat sandala odlično vlaži kožu, u kombinaciji s hidroaltom ruže je izvrsnog parfemskog mirisa, a u kombinaciji sa hidrolatom bušina je odličan anti age tonik

Nadražena i osjetljiva koža: hidrolat hamamelisa koji je čak i od ESCOP-a odobren kao službeni lijek za regeneraciju kože-djeluje antibakterijski, regenerativno, protuupalno, smanjuje svrbež, crvenilo,osip i ljuštenje kože. Hidrolat je izbora za tretiranje psorijaze, atopijskog dermatritisa i ekcema. Hidrolat sjemena mrkve smiruje kožne iritacije i upale. Hidrolat je izbora za njegu nakon agresivinh kemijskih pilinga ili dermoabrazije zbog izuzetno jakih regeneracijskih svojstava. Hidrolat njemačke kamilice snažnog antialergijskog i protuupalnog djelovanja odličan za tretiranje svih upalnih stanja kože; atopijski dermatitis, ogrebotine, opekotine,psorijaza, svrbež…

Masna koža sklona aknama: hidrolat čajevca djeluje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično odličan je za njegu kože sklone aknama, koristi se u kapima za nos i te otopinama za vaginalna ispiranja. Hidrolat timijana kt. Linalol.
Recept za osvježavajući lijetni tonik:

Staklena boca sa raspršivačem od 50 ml
Hidrolat mente 20ml
Hidrolat lavande 20ml
Biljni glicerol 2g

Sve sastojke staviti u staklenu bocu promućkati i po potrebi raspršiti na kožu. Ova mješavina odlična je kod opeklina nastalih od sunca,za umirenje kože nakon uboda insekata, te je odlična za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima.

Ljubljenje je posebno intimna radnja u vezi i mnogi stručnjaci se slažu s tom tvrdnjom.

Osim što jača vezu i povezuje partnere na poseban, emocionalni način, ljubljenje je dobro i za naše zdravlje.

Dok izmjenjujemo poljupce, stimuliraju se završeci živaca na usnama što dovodi do povećanog protoka krvi, ali i do povećanja seksualne želje.

Stimulacija živčanih završetaka prenosi signale u moždanu ovojnicu, a oni oslobađaju neurotransmitere koji daju onaj topao, ugodan osjećaj koji povezujemo sa zaljubljivanjem. Oslobađa se i oksitocin, odnosno hormon ljubavi, a endorfin preplavi tijelo zbog čega se osjećamo euforično i zanosno.

U tijelu se oslobađaju serotonin i feniletilamin koji su glavni krivci za onaj osjećaj vrtoglavice i sreće tijekom ljubljenja. Sada znate o čemu pričamo, zar ne? Neki ih nazivaju ‘leptirićima u trbuhu’.

Dokazano je i kako ljubljenje podiže samopouzdanje i smanjuje napetosti stoga se ne ustručavajte upustiti u romantične trenutke s partnerom/icom.

Zbog lošeg ljubljenja veze često i pucaju. Čak 59% muškaraca i 66% žena prekinulo je vezu jer se partner/ica nisu dobro ljubili. Muškarci koji poljube svoje žene svako jutro prije odlaska na posao, žive i do pet godina dulje te zarađuju i do 30 posto više, pokazala su istraživanja.

Prvi poljubac u novoj vezi nužan je rizik koji svaki novi par mora iskusiti. Činjenica je da će većina parova više pamtiti prvi poljubac nego prvi seks. Tko bi rekao da su poljupci tako upečatljivi i moćni?

I dok ženama poljupci pretežno znače pokazatelj jesu li odabrale dobrog partnera za sebe, muškarcima je, očekivano, ljubljenje uvertira za seks.

Stručnjaci su ispitali muškarce kako bi doznali što ima najviše smeta kod žena za vrijeme ljubljenja. Otkrili su da zamjeraju ženama nedovoljno otvaranje usta, nedostatak inicijative i ‘sramežljivo ljubljenje’. Budite agresivnije i prestanite se povlačiti, jedna je od poruka koju šalju ženama.

Kada je riječ o ženama, one se najviše žale na to da im muškarci prilikom ljubljenja ‘guraju jezik do grla’, ne daju im disati i ne prate njihov tempo. Muškarcima zamjeraju i nedostatak higijene usne šupljine, a većina ispitanih žena radije ljubi muškarca sa svježe obrijanom bradom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije