Lijek za stres: Tek šest minuta na dan provedemo smijući se

Stres je bolest modernog doba koja je u svakodnevnom porastu, a upravo je on okidač za mnoge bolesti.

Prema nekim istraživanjima stres je krivac za 70 posto oboljenja. Protiv njega ne pomaže niti jedna tableta, nego isključivo rad na sebi. Dobrobit smijeha prepoznao je Indijac Madan Kataira i 1998. utemeljio Svjetski dan smijeha.

Slavi se dva puta godišnje, 10. siječnja i 2. svibnja. Dokazano je da je upravo smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa, a uz to je i besplatan.

Cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju. Liječnici i znanstvenici složni su da se smijehom možemo rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju te tako ojačati imunitet. Smijeh dovodi kisik u krvožilni sustav i može promijeniti kemiju mozga nabolje. Preporuka liječnika je da se smijemo svakoga dana. Tada radi 15 mišića lica, a otkriveno je da samo u nekoliko minuta smijeha potrošimo jednaku količinu energije kao i nakon 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. Nekad su se ljudi smijali 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta. Prema posljednjem Gallupovom istraživanju provedenom u 151 zemlji svijeta, Hrvatska se po emotivnosti našla na niskom 115 mjestu., pišu 24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da spadamo u manje ili slabo emotivne narode, a da stvar bude gora, prevladavaju one loše, negativne emocije. Istraživanje je samo potvrdilo da smo postali društvo apatičnih, zabrinutih, razočaranih i nesretnih ljudi. Svi bi se trebali potruditi smijati svakoga dana koju minutu duže. Ugledajmo se na djecu. Oni se smiju oko 300 puta dnevno, dok odrasli najbolji lijek protiv stresa konzumiraju 17 puta tijekom dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije