NOVA NADA Rusi otkrili učinkovitiju metodu liječenja raka?

Ruski istraživači s Državnog sveučilišta u Moskvi i Ruske akademije znanosti su s kolegama iz Amerike pronašli novi način liječenja raka nanočasticama koje uništavaju stanice raka, čak i one koje su otporne na postojeće lijekove i nova su nada za milijune oboljelih.

Tijekom istraživanja pokazalo se da nanočestice potiču odumiranje kancerogenih stanica djelujući na membranu stanice i/ili membranu mitohondrija, prenosi Sputnik.

Te nanočestice izrađene su od citokroma, enzima i kardiolipina – ključnih dijelova unutarnje membrane mitohondrija. One potiču smrt stanica raka djelovanjem u staničnoj membrani. Svoje otkriće objavili su u časopisu Pharmaceutical Research.

– Predlažemo daljnja istraživanja kako bi se stvorili temelji za novu vrstu liječenja raka, uključujući Cit-CL kompleks. Ovaj kompleks postoji u normalnim stanicama gdje se koristi za aktiviranje apopoze (smrti stanica), a regulira ga tijelo. Također, planiramo razviti način kako dopremiti tretman do tumorskih stanica – objasnio je Yury A. Vladimirov, jedan od autora istraživanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije