PET ranih simptoma raka koje ljudi ignoriraju

Nažalost, mnogi od nas zanemaruju takve znakove, misleći da će sve biti u redu. Donosimo vam pet ranih simptoma koji mogu biti znak raka:

1. Ustrajan kašalj

Kašalj koji ne posustaje može biti znak bolesti pluća. Možete primijetiti i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, smanjenje apetita i, u kasnijim fazama, rak pluća može uzrokovati kratkoću daha i iskašljavanje krvi.

2. Sekret tijekom mokrenja

Može biti znak raka bubrega koji je povezan i s još nekoliko drugih simptoma poput krvi kod mokrenja, kronične slabosti, boli u bubrezima i hipertenzijom ili povišenim krvnim tlakom.

3. Neoplazme na koži

Smatra se da su neoplazme znak raka dojke ili kože. Neoplazma ili novotvorina, patološka je tvorba koja je posljedica pretjeranog umnažanja abnormalnih stanica. Drugi simptomi su čvrsti čvorovi u dojkama i/ili ispod pazuha,iritacija ili osip nepoznatog podrijetla, rast ili promjena u obliku.

4. Uporna grlobolja

Dugotrajna bol u grlu može biti simptom karcinoma grkljana koji je povezan i s teškim disanjem i gutanjem, grubim glasom nakon kojeg dolazi do gubitka glasa i rastom kvržice u grlu.

5. Svrbež kože

U većini slučajeva osip na koži nije povezan s tumorima, ali kliničko iskustvo pokazuje određenu povezanost: neoplazma maternice uzrokuje svrbež genitalija i rak mozga može izazvati svrbež u nosnicama.

Ako primijetite nešto od ovih znakova, nemojte ih ignorirati, ali niti koristiti za samodijagnosticiranje. Obratite se svom liječniku opće prakse sa svojim sumnjama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije