ENDOMETRIOZA JAJNIKA: Što ju uzrokuje i kako se liječi?

Ako imate endometriozu, znate da uzrokuje bol i grčeve, koji ponekad mogu biti jako teški, posebno za vrijeme menstruacije. Čak može stvoriti probleme, ako želite imati dijete. Ali što je točno endometrioza i što uzrokuje simptome koji su povezani s njom?

Endometrioza se javlja kada tkivo, koje bi trebalo biti unutar maternice, endometrija, raste izvan nje. Iako je tkivo izvan maternice, i dalje se ponaša kako bi normalno trebalo tijekom menstrualnih ciklusa. To znači da će se, na kraju vaše mjesečnice, ovo tkivo razdvojiti i krvariti.

Međutim, ta krv nema mjesta za kretanje. Okolna područja mogu postati upaljena ili natečena, a može doći i do ožiljka i lezija. Najčešći mjesto za endometriozu su upravo jajnici.

Koji su uzroci endometrioze?

Nije zna se što točno uzrokuje endometriozu. Neki stručnjaci misle da menstrualna krv s endometrijskim stanicama putuje kroz jajovod i prolazi u zdjelicu, u kojoj se stanice ‘lijepe’ za organe. To je poznato kao retrogradna menstruacija.

Genetika također može igrati ulogu hoćete li imati endometriozu. Ako vaša mama ili sestra ima endometriozu, vjerojatno ćete imati i vi. Istraživanja pokazuja da, kad postoji nasljedna veza, bolest je još jača u sljedećoj generaciji.

Neke žene s endometriozom također imaju poremećaje imunološkog sustava. No nije sigurno je li to uzrok ili posljedica endometrioze.

Simptomi endometrioze jajnika

Vrlo često se događa da endometrioza nema simptoma. Kada su simptomi prisutni, mogu uključivati:

– abdominalne grčeve ili bolovi u leđima za vrijeme menstruacije
– teške menstrualne grčeve
– bolne pokrete crijeva ili mokrenje, osobito tijekom menstruacije
– nenormalano ili teško krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa
– bolan seks
– teškoće kod zatrudnjivanja

Kako se dijagnosticira?

Ako imate simptome endometrioze ili imate poteškoća s trudnoćom, obratite se svom ginekologu. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste utvrdili imate li endometriozu:

– pregled zdjelice
– ultrazvuk
– magnetna rezonanca
– laparoskopija
– biopsija

Liječenje endometrioze

Ne postoji lijek za endometriozu. Tretmani obično uključuju operaciju ili lijekove za olakšanje simptoma.

lijekovi protiv bolova: ponekad su dovoljno lijekovi koje možete kupiti u ljekarni bez recepta. Ano ne pomažu, posavjetujte se sa svojim liječnikom

– hormonska terapija: koristi se kako bi se smanjila količina estrogena koje vaše tijelo stvara i spriječila menstruacija. To pomaže lezijama da krvare manje, što smanjuje upalu, ožiljke i stvaranje cista

– kontracepcijske pilule i vaginalni umeci

– danazol: lijek koji sprečava rast endometrija i zaustavlja proizvodnju hormona koji stimuliraju jajnike. Ipak, može uzrokovati ozbiljnenuspojave i može biti štetan za bebu, ako zatrudnite

– operacija: u nekim slučajevima može biti neophodna operacija uklanjanja što veće količine endometrioze. Ponekad poboljšava simptome i može povećati šanse za trudnoću. Kirurški zahvat može biti obavljen laparoskopski, što je manje invazivno ili standardnom operacijom abdomena.

U najtežim slučajevima endometrioze, histerektomija kojom se uklanjaju jajnici, maternica i cerviks, može biti najbolja opcija. Ovo se obično smatra i posljednjim rješenjem, pogotovo ako još uvijek želite imati djecu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije