TRENutak za roditeljski KUTak: Što njegujete unutar sebe?

Kada istisnete naranču iz nje izlazi sok od naranče. Kada istisnete limun, iz njega će izaći sok od limuna. Logično, zar ne? Nije uopće za očekivati da ćete istiskivanjem limuna dobiti sok od naranče.

Kada nas stisnu životni problemi, kada nas pritisnu okolnosti i kada smo u cajt notu, iz nas izlazi ono što nosimo u sebi.

Što to svatko od nas nosi u sebi?

Ono što njegujemo. Ako njegujemo mir i zadovoljstvo, onda će se u najtežim okolnostima to pojačati. Ako njegujemo stres, žurbu i nervozu, onda ćemo to potencirati u kritičnim trenucima. Ako njegujemo sreću, zadovoljstvo i pozitivan stav, u teškim situacijama ćemo se osloniti upravo na taj stav i pomoći si njime. Ako ne njegujemo ništa, već stihijski živimo, onda pratite svoja ponašanja u kritičnim trenucima te ćete uvidjeti što sve iz vas izlazi, što vam se sviđa a na čemu možete poraditi.

Ako pak ste tip osobe koju nije briga za takav način samoproučavanja, svejedno ćete u stresnim trenucima reagirati onim obrascem koji svakodnevno njegujete, sviđalo se to vama ili ne.

Kao što nije za očekivati da će stiskanjem naranče poteći limunov sok, tako nije za očekivati da ćete u stresnim situacijama biti smireni i pozitivno rješavati situaciju, a da prije toga niste radili na takvom stavu.

Upravo stresne situacije pokazuju što nosimo u sebi. U nepredvidivim situacijama prema našim reakcijama shvatimo što nosimo u sebi, a nosimo ono što svakodnevno njegujemo.

Njegujete li mir, trudite se razmišljati pozitivno i ‘ružičasto’, u teškim ćete okolnostima gledati svjetliju stranu života i lakše prebroditi nadošlu muku.

S druge strane, naš um ima sklonost drami i negativi, stvaranju problema iz ničeg. Ako ne radite na kontroliranju uma, što znači da mu ne dozvolite da bude negativan već ga uvjeravate u pozitivan ishod svake životne situacije, tada će on od svega napraviti dramu i probleme, a vi ćete biti u kaosu, stresu i strahu.

Takav život nikome nije ni lijep, ni lagan. Imate moć utjecati na to, no potrebno je uložiti svjestan trud. Ako puštate, samo se neće. Treba nešto poduzeti.

E sada, kako sam savjetnica za roditelje, onda da vam objasnim kako takav način razmišljanja utječe na djecu.

Djeca uče od vas. Oni vas promatraju. Promatraju vaše reakcije u određenim situacijama i uče kako da i sami reagiraju. I odjednom čujete dijete od 8 godina kako kaže da je živčano i u stresu. Od čega točno? Ne zna ni on sam, ali je čuo vas i sada to ponavlja. Vidio je vašu dramu i sada to ponavlja. Čuo je da vičete i ljutite se kada vam je teško i sada i dijete to ponavlja.

Jednostavno kopira vas. Još uvijek se istinski tako ne osjeća, ali uči reagirati kada nešto nije po njegovom i kopira vaše reakcije u trenucima ispada.

Ponekad tek u tim situacijama roditelj može osvijestiti svoje ponašanje. Nije prekasno da se promijenite i naučite djecu novim obrascima ponašanja. Boljima i za vas i za dijete.

Istraživanja su pokazala da je potrebno uložiti istu količinu energije i u pozitivno i u negativno reagiranje. Jedino što je važno, osvijestiti trenutak reagiranja. Inače shvatimo tek kada odreagiramo. Potrebno je prepoznati svoje stanje ljutnje, stresa, nervoze i slično i tada svjesno od reagirati što bolje po nas ili okolinu.

To se vježba. Vježbom postajete majstor. Ako puštate neće se dogoditi ništa, ali ako se barem potrudite, s vremenom će biti sve bolje i bolje.

Što sve možete činiti za sebe, kako biti sebi bolji, kako vršiti pozitivan utjecaj na dijete, kako njegovati sreću i zadovoljstvo unutar seb – tema koja je na repertoaru u petak, 22. rujna, od 19 do 21 sat kao dio predavanja ‘Sretan roditelj, sretno dijete’ u Čakovcu, Poslovni centar MTC, prostorije Didaska. Ima još nekoliko mjesta te se stignete prijavite na mobitel ili mail.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije