ZINKA ČITUŠ ČIŽMEŠIJA Abortus DA ili NE

Tko ne doživi rođenje vlastitog djeteta, teže će o životu čovjeka imati onu pravu ljudsku viziju od trenutka začeća, majčinstva i očinstva, pa nadalje kroz sve faze odrastanja.

U 15 godina novinarstva pratila sam mnogu djecu pa i svoje vlastito na tom putu, iskustva su se u svih tih godina nagomilala kao melem i pelin, i jedino kad se iskusi ta neobična kombinacija smogneš nekako hrabrost napisati nekoliko riječi i o abortusu.

Priznajem, s puno ogorčenosti pratim kako se Crkva oglašava u svakoj prigodi i oštro se protivi tom činu, reći ćemo uvriježenim riječima, sasvim običnim, ubojstvu začetog života.

Crkva kao institucija ljudi koji su se vjenčali sa Crkvom a ne ženom i prostor crkve kao objekt postalo je najvažnije mjesto gdje se taj čin najoštrije osuđuje. Vrlo je važno da se začne, rodi, krsti i živi svaki Kršćanin. Jer to smo, Kršćani.

To nismo odlučili mi, jer su nas krstili u pelenama, ali vjera su naši korijeni i tradicija, naš dom i naša Domovina. Trenutak kad smo spoznali Krista možda je sasvim neki drugi trenutak našega života.

Abortus je strašan čin, kažu crkveni poglavari, koji i te kako znaju što je ljubav žene u punom njezinom smislu. Mnogi su upoznali trenutak začeća svog vlastitog djeteta, rođenje vlastitog djeteta i začudo zaista su se, nije im bilo teško, pobrinuli, da djetetu ni majci ništa ne nedostaje.

Mnogi pak su na čast i diku tom istom božjem hramu, vjeri i narodu. Kad kažem vjeri i narodu, njegovoj tradiciji oštro se suprotstavljam politiziranju i politikanstvu koje odjekuje ispred oltara i indirektno šalje poruke masi, a koja je oduvijek u velikom broju bila ipak samo masa. Često se pitam, kad će se toj Masi dogoditi Narod, upijajući punim plućima svoje vrijednosti.

U trenutku kad se to dogodi, abortus će biti tako sporedna stvar na svijetu. Zanemariva brojkom. Abortus neće biti strah niti agonija za ženu. On će biti posljednja solucija u mozgu roditelja. Socijalni blagoslov i kruna jednog spaljenog kraljevstva. Taj trenutak će nastupiti kad se umjesto hendikepa društva pred oltarom počne slaviti Bog, a hendikep društva samo liječiti.

Bog nije politika, Bog su posložene ljudske vrijednosti i blagodati ljudske duše. Bog je ljubav, kao i začeto dijete. Bog su potrebe, socijalni trenutak i ljubav u čovjeku i prema čovjeku. O abortusu neka kliče Narod. Kada to postane. A do tada…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije