TRENutak za roditeljski KUTak: Ne traži od djeteta ono što sam ne daješ!

Ponekad se osjećam kao šaptačica djeci. Kao što postoje šaptači konjima, psima i drugima, ponekad mislim da imam taj dar. Dopirem do dječjeg srca prije roditelja. Otkako sam otvorila ured u Čakovcu za individualna savjetovanja roditelja, ovo mi se sve više potvrđuje.

Dođu roditelji s hiperaktivnim djetetom i čudom se čude kako je dijete kod mene drugačije. Dođu roditelji s djetetom koje je povučenije i mirnije i kod mene počne pričati. Dođu roditelji sa sumnjom u probleme čitanja i pisanja pa jednim dolaskom riješimo situaciju, ili ih uputim na stručne osobe koje će kroz par mjeseci to riješiti ili blaže oblike sama preuzmem na zadovoljstvo roditelja. Dolaze roditelji jer dijete ne želi učiti, čitati ili pisati zadaće ili to rade preko 2 sata što je previše za tu dob. Uz nekoliko uputa kako se to može brže, roditeljima je lakše. Dolaze roditelji djece koja teško zaspu, nikako se ne umiruju, teško ih je smiriti, imaju ispade ili slično, i opet, uputim roditelje i prođemo situacije da olakšamo ili ublažimo ponašanja djece.

Uglavnom, savjetnica za roditelje sam zato je sve počinje od vas, dragi roditelji. Vi ste glavni inicijator dječjeg ponašanja. Naravno da je većina ponašanja na nesvjesnom nivou te je moj zadatak osvijestiti vaše ponašanje da biste mogli promijeniti svoj odnos s djetetom te tako potaknuti dijete da se ponaša drugačije.

Teško je tražiti od djeteta nešto što vi sami ne dajte ili ne radite. Dijete je vaša mala kopija. Vaše ogledalo. Htjeli vi to priznati ili ne, ali tako je. Većinu ponašanja prenosimo nesvjesno na dijete te tek kada dijete ima neki obrazac ponašanja, postajemo svjesni ali više ne znate kako van iz toga.

Dođite, osvijestit ćemo to i bit će vam lakše. A i djetetu. Ne smatram da sam apsolutno stručna za sva dječja ponašanja, ali imam i poznajem hrpu stručnih osoba koje točno znaju kako s djecom te ću vas uputiti na njih ako sama ne mogu pomoći.

Ono što je najbitnije, to je vaše zadovoljstvo i zadovoljstvo djeteta nakon što odete od mene ili nakon nekoliko dana kada mi javljate koliko se drastično situacija promijenila. Neizmjerno me veseli što vam mogu olakšati i uljepšati suživot s djetetom. To i jeste svrha ovog što radim.

Najgore što možete učiniti je ne učiniti ništa ili ignorirati dječje ponašanje. To je metenje pod tepih. Za nikoga dobro, a za vas i dijete najgore mučenje.

Živimo život da bi nam bilo lijepo, da bismo uživali u odnosima, a ne da su nam odnosi patnja. Sami ćete sebe promijeniti na bolje ako nešto poduzmete. To je taj kotačić ili domino kocka koju prvo treba mijenjati, a tek nakon toga ćete potaknuti druge na promjenu. Drugačije ne ide i drugačije ne može.

Stoga, ako primjećujete da je odnos vas i djeteta narušen, da nešto nije kako treba, imate poteškoća ili ne znate što biste, javite se pa ćemo zajedno pronaći rješenje na zadovoljstvo svih.

Ne možete djetetu dati ono što sami nemate. Ne možete ni od djeteta tražiti ono što sami ne dajete. Stoga i jeste važno da krenete od sebe, da osvijestite koji vaš obrazac ponašanja treba mijenjati da bi vaš odnos s djetetom krenuo na bolje.

To vam je kao da od djeteta tražite da ne puši cigarete a vi ste pušač. Roditelj je uzor, na svjesnom i na nesvjesnom nivou. I lako za ono svjesno. No, najviše štete možemo učiniti nesvjesnim putem. Stoga je potrebno na tome poraditi.

Inicijativa mora krenuti od vas. Uvijek od vas i jedino od vas, dragi roditelji. Ne možeš promijeniti dijete ako najprije sebe ne promijeniš.

Hvala vam na povjerenju. Tu sam za vas.

U listopadu ću održati dva predavanja za roditelje. U petak, 13. listopada, u Didasku u Prelogu ‘Sretan roditelj, sretno dijete’, a 27. listopada u Čakovcu, u Didasku ‘Odgoj bez vike’. Potrebno se prijaviti na mobitel ili mail.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije