Vijesti / Životni stil i hedonizam
Životni stil i hedonizam
SIMPTOM raka jajnika na koji žene ne obraćaju pozornost

SIMPTOM raka jajnika na koji žene ne obraćaju pozornost

Rak jajnika često je smrtonosan jer se dijagnoza postavi prekasno. To ne čudi jer u ranom stadiju ova bolest gotovo i nema simptoma, a u uznapredovalom su stadiju simptomi nespecifični.

U SAD–u je rak jajnika po učestalosti drugi ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena), a i najsmrtonosniji (1% žena umire od njega). Ova vrsta raka peti je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom u žena.

Posljednje istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da tek 1 posto žena zna prepoznati česti simptom raka jajnika. Riječ je o češćoj potrebi za mokrenjem. Ovo je zabrinjavajući podatak s obzirom na to da je rak jajnika jedan od najčešćih vrsta raka kod žena, a u UK svaki dan od njega umre 11 žena.

Žene koje su sudjelovale u istraživanju većinom nisu znale prepoznati simptome raka jajnika. Samo jedna od pet žena povezivala je abdominalnu bol kao jedan od simptoma, tri posto njih znalo je da je simptom i stalni osjećaj sitosti, a 21 posto ispitanih žena znalo je da je i nadutost simptom raka jajnika.

Postavljanje dijagnoze obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumorskih biljega, karcinomskog antigena 125. Dijagnoza se postavlja histološkom pretragom.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!