PET ZNAKOVA kojima vam vaše tijelo pokazuje da ne spavate dovoljno

Spavanje je neophodno za rast mišića, obnavljanje tkiva i sintetiziranje hormona, između ostalih od funkcija. To je i vitalni pokretač svakog fiziološkog sustava u ljudskom tijelu. Zdravlje nam, ukoliko ne spavamo dovoljno, može biti narušeno.

Donosimo pet zdravstvenih problema koje uzrokuje nedostatak sna:

1. Prehlada i gripa: Smanjivanje sati koje provedemo spavajući mogu oslabiti imunološki sustav. Kada spavate, imunološki sustav proizvodi antitijela koja spječavaju infekcije. Kada ne spavate dovoljno, imunološki sustav nema istu šansu za obnovu snage.

2. Ako ste muškarac, nedostatak sna može uzrokovati probleme s plodnošću. Istraživanje iz 2013. na Sveučilištu Južne Danske otkrilo je da su mladići s poremećajem spavanja imali za četvrtinu manji broj spermija nego li oni koji su spavali više. Manje spavanja može utjecati i na žensku plodnost.

3. Visoki krvni tlak: osobe koje spavaju manje mogu patiti od viskog krvnog tlaka ili im krvni tlak može postati neuravnotežen. Tijekom vremena, nedostatak sna može smanjiti sposobnost vašeg tijela da regulira hormone stresa, što dovodi do povišenog krvnog tlaka.

4. Dobivanje na težini: Ljudi koji spavaju manje od šest sati noću imaju veću vjerojatnost za prekomjernom tjelesnom masom – i pokazuju smanjenu razinu hormona leptina koji nadražuje apetit, zajedno s povišenim razinama ghrelin-stimulirajućeg hormona gladi.

5. Utječe i na zdravlje kože: ako ne spavate dobro, koža će vam to uskoro pokazati. Mnoga prethodna istraživanja otkrila su vezu između nedostatka sna i akni, što je povezano s načinom na koji san kontrolira hormone u vašem tijelu.

Kvalitetan noćni san pomaže dobrom zdravlju kože, jer kada spavate, vaše tijelo proizvodi više hormona stresa – kortizola.

Povećana razina kortizola može dovesti do povećanog stresa i upale u tijelu, koja šteti vašoj koži. Upala može ubrzati razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, koja inače koži daje sjaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije