GREJP – eterično ulje za pokretanje metabolizma

Grejp (lat. Citrus paradisii) pročišćuje,raspršuje, oživljava i olakšava. Idealno eterično ulje za vrijeme nakon blagdana, potaknut će metabolizam, a ujedno stimulirati imunitet.

Za grejp se smatra da je hibrid slatke naranče (lat. Citrus sinensis) i pomela ili šadoka (lat. Citrus maximus), drvo grejpa naraste do 10 metara visine ima velike sjajne tamno zelene listove i bijele, zvjezdaste cvjetove, plod je krupan zlatno-žute do crvene boje što ovisi o kultivaru. Grejp potječe iz južne Azije, u 12. stoljeću su ga Arapi donijeli u Španjolsku. Danas se grejp uzgaja u cijelom mediteranskom bazenu i na području Floride.

Eterično ulje grejpa dobiva se hladnim prešanjem svježe kore voća, koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Naročito je poznat kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju. Miris ovog eteričnog ulje je topao,sladak, svjež, citrusan.

Ovo eterično ulje sadrži do 90% monoterpena, djeluje kao antiseptik zraka, stimulans probave, pročišćuje, stimulira metabolizam i oživljava.

Eterično ulje grejpa se upotrebljava kod problema prekomjerne tjelesne težine, zastoja limfe, zadržavanja prekomjerne tekućine u tijelu, te kod usporenog rada jetre i gušterače. S obzirom da raspršuje te djeluje na uklanjanje viška tekućine primjenjiv je i kod problema sa visokim tlakom. Pokreće cjelokupni metabolizam tijela te je stoga grejp odlično eterično ulje za kure detoksifikacije.

Potpomaže čišćenje krvi od nakupljenih toksina. Ovo eterično ulje korisno je i kod reumatskih oboljenja i upala zglobova koji su praćeni oteklinom, osjećajem vrućine i boli. S obzirom da grejp ima adstringentna i pročišćavajuća svojstva odličan je za njegu masne kože, strija, akni i celulita. Odlično je i za kosu, s obzirom da ovo eterično ulje oživljava i potiče cirkulaciju, idealno je kod prekomjernog ispadanja kose. Učvršćuje korijena vlasi. Eterično ulje grejpa ima antibakterijski i antivirusni učinak te djeluje antidepresivno. Veoma je ugodnog mirisa, sigurno je za korištenje i u blizini djece, te je odlično eterično ulje za raspršivanje difuzorom.

Grejp budi ljudski duh iz drijemeža. Energizira, oživljuje, ponovno povezuje um, tijelo i dušu. Na psihološkoj razini blagotvoran je kod osjećaja napetosti, frustracije, razdražljivosti i loših raspoloženja. Ovo eterično ulje je posebno preporučljivo za one koji kad su napeti i pod pritiskom pribjegavaju ‘utješnom jedenju’ kao načinu izlaženja na kraj sa teškim emocijama. Upotrebljava se kod ljudi koji imaju visoka očekivanja od sebe i skloni su samookrivljavanju. Eterično ulje grejpa omogućuje da vidimo realističnije ciljeve, a ujedno osvjetljava i osvježava naš duh.

Eterično ulje grejpa je fototoksično te treba izbjegavati direktno izlaganje suncu ili solariju 12 sati nakon primjene eteričnog ulja!

Recept :
Ulje za masažu protiv celulita

100 ml bademovog ulja
2 kapi ružmarina
4 kapi borovice bobice
2 kapi čempresa
2 kapi grejpa

Sve sastojke pomiješati i svakodnevno kružnim pokretima nanositi na kožu. S obzirom da se radi o uljnom pripravku najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu navečer nakon tuširanja. Svakako izbjegavati izlaganje suncu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije