EVO kada liječnici preporučuju skidanje temperature lijekovima

S dolaskom jeseni povećava se broj oboljelih od prehlade, upala i infekcija prouzročenih virusima i bakterijama koje nerijetko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija.

Ona se spušta lijekovima tek kada prijeđe 38,5 Celzijevih stupnjeva, podsjeća njemački medicinski časopis Apotheken Umschau.

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može prouzročiti visoku temperaturu, a katkada ozbiljna bolest ne mora podići tjelesnu temperaturu.

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod vrućice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale. Visoka temperatura ili groznica stanje je kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona.

Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi iznad 39°C mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina željeza u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija.

Istodobno se povećava pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih stanica koje uništavaju mikrobe. Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8°C, liječnici ne preporučuju spuštanje lijekovima jer bi se tako bolest koja je uzrok groznice mogla produljiti.

Treba istaknuti da virusi koji prouzročuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi eliminirati virus.

Visoka temperatura najčešće se snižava lijekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika.

Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom. Liječničku pomoć treba potražiti ako tijelo dosegne temperaturu od 40°C koja se ne spušta bez lijekova ni nakon tri dana, a prati je osjećaj jake iscrpljenosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije