OVO ŽENAMA ŠTETI kao da popuše 20 cigareta dnevno, a muškarcima ne

Čišćenje kuće za žene je jednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. Zanimljivo, podaci su pokazali da takvih posljedica nema za muškarce.

Istraživanje se temelji na podacima za 6.235 žena i muškaraca čije je stanje provjereno nakon 20 godina. Ispitanike se pitalo čiste li oni svoje kućanstvo ili jesu li radili kao čistači/čistačice. Ispitivalo se i koliko često su koristili tekuća sredstva za čišćenje i sprejeve. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, bilo kod kuće čak i samo jednom tjedno, ili kao profesionalne čistačice, imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše Daily Mail.

Iako su očekivali da će sprejevi imati veći utjecaj, rezultati su pokazali da nema veće razlike između njih i tekućih deterdženata. Smanjenje funkcije pluća za obje se grupe može usporediti s pušenjem 20 cigareta dnevno 10 do 20 godina. Stoga autori studije upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati rizik za bolesti dišnog sustava. Objašnjavajući učinak kemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tijekom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja dišnih puteva, a trajna oštećenja mogu proizaći i iz stalne izloženosti nakon početka astme povezane s čišćenjem.

Kod muškaraca, bilo da su čistili samo kod kuće ili profesionalno, nije pronađena takva poveznica. Stručnjaci kažu da je to vjerojatno zato što su pluća kod muškaraca manje osjetljiva na utjecaj kemikalija u sredstvima za čišćenje.

Istraživanje je krenulo prije 20 godina kada su ispitanici imali prosječno 34 godine, a od njih 6.235 1.512 muškaraca nikada nije čistilo, dok je taj broj kod žena 197. Među onima koji su čistili kod kuće su 1.363 žene i 2.8080 muškaraca, a profesionalnih čistača bilo je 57 muškaraca i 293 žene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije