PSEĆE ‘PUSE’ Pazite – ovo su tri stvari do kojih može doći!

‘Kad pseća slina dodirne ‘netaknuto’ ljudsko lice, osobito zdrave osobe, malo je vjerojatno da će uzrokovati probleme jer će doći do vrlo malo apsorpcije kroz kožu’, kaže dermatologinja Sonia Batra, a prenosi prevention.com. ‘Međutim, pseća slina i sve što bi moglo biti u njoj, može se lakše apsorbirati kroz sluznicu nosa, usta i očiju, kao i bilo kakve manje rezove ili rane’, objašnjava.

Dobra vijest je da nije uobičajeno da mokri pseći poljubac uzrokuje zdravstvene probleme. ‘Rijetko se tko razboli na ovaj način, ali događa se. To je vjerojatnije kod ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom.’

Pa ipak, nakon što vas je pas polizao, važno je uvijek oprati ruke (i mjesto gdje ste dobili pusu) sapunom i vodom, kaže Batra, kako biste bili sigurni. Evo što se može dogoditi – najgori scenarij – ako dopustite da vaš najbolji prijatelj slini po vama:

1. Možete dobiti parazite – ‘Trakavica i gliste se prenose od psa do psa kad jedu jedni drugima stolicu ili ližu anuse’, kaže Batra – i budimo iskreni, vidjeli smo da se to dogodilo. Najgori scenarij? Psi vam mogu prenijeti te parazite kada vas ližu. Ponovno, to je rijetko, ali se može dogoditi! Ako imate bilo koji od tih parazita, možete primijetiti osip na koži i svrbež, gubitak težine ili smanjenje apetita i kašljanje, bol u trbuhu i proljev, umor i možda čak i groznicu.

2. Mučnina i problemi s probavom – ‘Psi provode dane s nosom na mjestima gdje ne bi trebao biti, kao što je životinjski otpad ili zagađena voda i mogu pokupiti sve vrste bakterija”, kaže Batra. ‘Neke od bakterija su zoonoze, što znači da ih životinje mogu prenijeti na ljude i uzrokuju bolest.’ Uobičajene bakterije koje prenose psi mogu dovesti do proljeva, groznice, mučnine i povraćanja.

3. Osip – ‘Psi mogu prenijeti i gljivičnu infekciju koja stvara osip na koži’, kaže Batra. Evo kako ćete znati da ju imate: ‘Ako vam pas poliže lice i koža postane crvena i upaljena za nekoliko minuta, to je dobar pokazatelj da imate alergiju’, objašnjava ona. ‘Pseća slina sadrži glikoprotein, tvar koja pokreće obrambeni mehanizam kod nekih ljudi.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije