SEDAM NEOBIČNIH STVARI koje vaše tijelo radi, a ustvari su obrambeni mehanizam

Naša tijela složeni su skup bioloških sustava koje često može biti teško razumjeti. Sustav obrambenog mehanizma jedan je od njih. Štiti nas 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, od niza potencijalnih opasnosti.

Postoji sedam fascinantnih stvari za koje možda niste ni svjesni da vas štite:

1. Zijevanje

Glavna svrha zijevanja je hlađenje mozga nakon ‘pregrijavanja’ ili preopterećenja.

2. Štucanje

Kad brzo jedemo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedamo, može doći do viška zraka u grlu – gdje mu nije mjesto i dolazi do iritacije usko povezane s želucom i dijafragmom. Rezultat je štucanje.

3. Smežurana koža

Bore koje se pojave na koži dlanoca imaju važnu ulogu. Do njih dolazi kad tijelo osjeti da je povećana količina vlage oko vas i da bi okoliš mogao biti sklizak. Tad se koža na rukama počinje mijenjati na način da vam olakša hvatanje za glatke površine.

4. Suze

Osim što štite sluznicu oka, kad strani objekti dođu u kontakt s njim, suze su i instrument ’emocionalne obrane’. Znanstvenici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, snažan izvor iritacije, kako bi nam skrenulo pozornost s boli koju trenutno osjećamo.

5. Gubitak sjećanja

Ne možete se nikako sjetiti onog neugodnog doživljaja od prije par godina. I to je obrambeni mehanizam. Do gubitka sjećanja često dolazi nakon jako neugodnih iskustava. Naš mozak doslovno izbriše najgore trenutke iz pamćenja.

6. Kihanje

Obično kišemo kad su nam nosni prolazi puni alergena, prašine, mikroba… Kihanje je način kojim ih izbacujemo iz tijela.

7. Istezanje

Ujutro se instiktivno istežemo i protežemo kako bi pripremili tijelo za fizički teret koji očekujemo tijekom dana. U isto vrijeme, istezanje je dobro za mišiće, obnavlja protok krvi i poboljšava raspoloženje, piše Bright Side.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije