Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
USKRSNO DRUŽENJE Djeci iz udomiteljskih obitelji podijeljeni pokloni financirani iz županovog osobnog fonda
Varaždinska županija

HUMANITARNO

USKRSNO DRUŽENJE Djeci iz udomiteljskih obitelji podijeljeni pokloni financirani iz županovog osobnog fonda

Varaždinska županija trudi na sve načine pomagati udomiteljima i udomljenoj djeci koja se bore s problemima i nakon što postanu punoljetna.

U varaždinskom HNK-u župan Varaždinske županije Radimir Čačić te njegova  savjetnica Natalija Martinčević organizirali su prigodno Uskršnje druženje za djecu iz udomiteljskih obitelji. Također djeca su i darivana, a pokloni su financirani sredstvima iz županovog osobnog fonda. Naime, župan se odrekao plaće te su ta sredstva namijenjena pomoći potrebitima, a potiče se i izvrsnost, posebno kod djece.

Župan Čačić zaželio je djeci te njihovim udomiteljima sretne i vesele Uskršnje blagdane.

- Za Božić i Novu godinu također smo organizirali darivanje, pa se iznos za udomiteljsku djecu kreće oko 32 000 kuna i to je najveće učešće u tom fondu. Radi se o 270 djece s time da je 100-tinjak djece izvan naše županije, ali su udomljeni u Varaždinskoj županiji. Takva djeca u toj skrbi ostaju do 21. godine, odnosno do 26. ako redovito studiraju. Udomiteljske obitelji su najviša razina ljudske pažnje koju netko može dati jer bi djeca u suprotnom bila u domovima. Mislim da bi se država trebala maksimalno potruditi da poboljša status. Sada postoji status profesionalnog udomitelja i to je korak u dobrom smjeru i ja to pohvaljujem - rekao je župan.

Savjetnica Natalija Martinčević je naglasila kako se Varaždinska županija trudi na sve načine pomagati udomiteljima i udomljenoj djeci koja se bore s problemima i nakon što postanu punoljetna.

- Nakon što završe školovanje ta djeca su prepuštena sama sebi jer u udomiteljskoj obitelji tada više ne primaju sredstva za financiranje i sada zamislite dijete koje se samo treba pobrinuti za upis na fakultet, zaposliti se, samo plaćati račune, naći stan i osigurati sve potrebno, a većina današnje djece zaista nije spremno za to. Oni tek tada počinju živjeti pravi život, no potrebna im je potpora. Upravo zbog toga želimo kroz razne aktivnosti i aktivnosti Udruge Zipka pomoći da se djeci osiguraju smještajne jedinice dok ne steknu samostalnost. Nastojimo im pomoći da se financijski opismene, da nauče kako naći posao, kako se snalaziti u društvu, dakle kompletnu pomoć da stanu na svoje noge - istaknula je Martinčević. Napomenimo kako su Uskršnje druženje upotpunile varaždinske mažoretkinje i članovi Plesnog studia Spinbox, a svu djecu je razveselio i uskršnji zec podijelivši im čokoladne zečeve.

Uz župana i njegovu savjetnicu, druženju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!