DOMAĆI PROIZVOD

PROMOCIJA I BRENDIRANJE Za jedinstveno ‘Varaždinsko bučino ulje’ pokrenut postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla

Zaštita 'Varaždinskog bučinog ulja' temelji se na tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima višestoljetnu tradiciju, kao i na kontinuiranom korištenju imena.

‘Varaždinsko bučino ulje’ ima specifičan i
jedinstven okus, iznimno je kvalitetno i ima niz blagotvornih
učinaka na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili
regulacije krvnog tlaka, što su potvrdila znanstvena
istraživanja.

Za ovaj izvanredan proizvod je udruga ‘Varaždinsko bučino
ulje’ uz potporu Varaždinske županije pokrenula
postupak
zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla
na razini Republike Hrvatske.

– Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se
radilo godinu i pol dana, 28. veljače je predan Ministarstvu
poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje je izuzetno važan proizvod
za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a
potom u roku od 1,5 do dvije godine i na razini EU. Time je
Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri
autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili u postupku zaštite.
Poznato je da Varaždinsko zelje ima zaštićenu oznaku izvornosti
pri EU, Zagorski puran zemljopisnog podrijetla u EU, a
Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u
Hrvatskoj te je u postupku zaštite pri EU – rekao je župan
Radimir Čačić.

b08384fe9031386a9702e3dd8eff0623.jpg?v=1

Upravo je on prije 1,5 godinu pokrenuo promociju
i brendiranje ovog izvrsnog ulja, koje je dobilo svoju knjigu
recepata, ali i originalnu bocu s etiketom.

– Na Varaždinsku županiju se odnosi 25 posto ukupne proizvodnje
bučinog ulja u Hrvatskoj, a 1 posto na razini EU. Kvaliteta je
vrhunska i napokon prepoznata zahvaljujući našim aktivnostima.
Putem udruge Varaždinsko bučino ulje kvaliteta
ulja se kontinuirano prati i mjeri, ali je i propisano da se
originalna boca s oznakom ‘Varaždinsko bučino ulje’ smije
puniti isključivo 100 posto čistim bučinim uljem, bez ikakvih
primjesa ili mikseva. To danas nema nijedan drugi brend u
Hrvatskoj. Kad završi postupak zaštite, dodatna
vrijednost na originalnoj boci bit će markica s oznakom
zemljopisnog podrijetla – istaknuo je župan Čačić.

Za proizvođače je postupak zaštite iznimno važan, navela je
Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje.

– Za nas to znači prepoznatljivost na tržištu.
Kad proizvod ima oznaku zaštite na nacionalnoj, a potom i na EU
razini, lako se možete predstaviti i kupac vas ozbiljnije shvaća,
jer zna koje je podrijetlo proizvoda i zna da je kvalitetno.
Nadam se da ćemo mi proizvođači iskoristiti prednosti koje imamo
te da ćemo se etablirati na nacionalnoj, ali i europskoj razini.
Sve preduvjete za proizvodnju imamo i potrudit ćemo se osigurati
količine i kvalitetu – rekla je Andreja
Petrović
.

Zaštita ‘Varaždinskog bučinog ulja’ temelji se na
tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima
višestoljetnu tradiciju, kao i na kontinuiranom
korištenju imena.  

– Na početku smo postupka zaštite, ali na kraju s prikupljanjem
opsežne dokumentacije kojom smo, vjerujem, dokazali da je
Varaždinsko bučino ulje ovdje prisutno desetljećima, da se
njegovo ime koristi te se upotrebljava u svakodnevnom životu. U
povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u
selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i
proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je
manufakturna proizvodnja, a na Prvoj
dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine
u Zagrebu jedina bučina ulja bila su predstavljena upravo iz
Varaždinske županije. Proizvodili su ih barun Metel
Barlabaševečki Ožegović iz sela Bela te barun Juraj
Rauch
iz sela Martijanec – iznio je pročelnik Upravnog
odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin
Vincek
.

Uvjeti za uzgoj buča golica u županiji su
idealni zbog tla i mikroklime zahvaljujući čemu ‘Varaždinsko
bučino ulje’ postiže posebnu kvalitetu.

Sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina poput esencijalne
linolne i oleinske kiseline, što ga svrstava među
najznačajnije izvore omega-3 nezasićenih masnih
kiselina, čiji je učinak na zdravlje znanstveno dokazan.

Nutricionisti preporučuju da se svaki dan
konzumira jedna čajna žličica Varaždinskog bučinog ulja –
napomenuo je Vincek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije