Mlada dama u košarkaškom usponu

PONOS MEĐIMURJA Nika Rodek iz Čakovca – mlada košarkašica u dresu hrvatske reprezentacije

Nikolinino ime, ili kako je popularno zvana Nika, isplivalo je na površinu međimurske sportske scene u srpnju kao članice košarkaške reprezentacije Hrvatske do 16 godina. S njom je bila Sofiji od 14. do 25. kolovoza na EP pa je ime kružilo i košarkaškim krugovima Europe.

Nika Rodek je u prošloj sezoni nosila dres ŽKK Radost i ŽKK Trešnjevka, a u novoj sezoni će samo braniti boje zagrebačkog kluba. Sa zagrebačkim klubom u prošloj sezoni osvojila je Waba ligu te kadetsko prvenstvo Hrvatske.

Tko je i kakva Nika Rodek?

Rođena je u prosincu 2004. godine u Čakovcu. Pohađala je Prvu osnovnu školu Čakovec. Košarkom se počela baviti početkom 3. razreda OŠ u ženskom košarkaškom klubu Radost Čakovec. Njezinim venama teče sportska krv koju je ‘transfuzijom’ dobila od mame Nikoline, bivše rukometašice, košarkaša tate Tomislava i sestre Ive.

Da sportska slika obitelji bude kompletirana tu je i mlađi brat Ivano koji je isto tako košarkaš. Nika je odgovorna, smirena, odlučna u svojim ciljevima i uvijek spremna na suradnju. Svoje obaveze redovito obavlja i odlična je učenica. 

Košarkom se je počela baviti sljedeći sportske stope starije sestre koje je vjerno pratila jer su joj se dopale odmah na početku.

– Toliko su mi se dopale da sam odlučila ostati vezana uz košarkaški sport – kaže i dodaje kako je počela trenirati u ŽKK Radost Čakovec. Prva trenerica joj je bila Dejana Balog Čačić, a prvi trener Željko Levačić. Nakon nekog vremena, njihova mjesta zauzeli su Srećko Šopar i Matija Terek.

Rekla je kako je upijala svaki njihov korak, pokret, riječ, a sve to ju je odvelo u ‘vode’ gdje je danas, oni su je izgradili kao igračicu. Nika je isplivala na hrvatsku košarkašku površinu kada su njezini nastupi ostali zapaženi na Prvenstvu Hrvatske 2014. godine kada su Čakovčanke bile viceprvakinje Hrvatske. Bila je prepoznata od strane ostalih trenera i struke i HKS-a.

Nakon toga je išla na HKS-ov kamp u Biograd, a potom je pozvana na pripreme sa U14 reprezentacijom i tu počinju njezini uspjesi. U osvrtu na prve reprezentativne  nastupe, istaknula je kako je s reprezentacijom U14 lani odradila pripreme u Velikoj. Nakon toga je otputovala u Slovenj Gradec na Međunarodni turnir gdje su se cure plasirale na 5. mjesto.

Dodat će kako su joj u reprezentativnim usponima pomogli  treneri košarkaškog kluba Radost, kasnije trener Marin Mijaljević iz Rijeke i treneri Željko Ciglar i Edi Rački iz Zagreba.

Ovogodišnji nastupi u reprezentativnom dresu?

Ove godina Nika je sa U16 reprezentacijom osvojila 3. mjesto u B diviziji na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, a čime je reprezentacija osigurala povratak u elitnu diviziju A. Nika je prvenstvo završila s 34 poena i 24 asistencije, a u utakmici za 3. mjesto ‘ukrala’ je 8 lopti i tako imala važnu ulogu u pobjedi za brončanu medalju. Igra na mjestu playmakerice s visinom od 176 cm.

Tome je prethodila lanjska godina kada je prešla u KK Trešnjevka Zagreb. Tu sezonu cure su osvojile WABA ligu U17 i U15 te je Nika na finalnoj utakmici WABA U15 proglašena MVP prvenstva. Te sezone su također osvojile prvenstvo Hrvatske za kadetkinje i predkadetkinje. 

U Zagrebu će ostati ‘čvršće’ jer ovu školsku godinu Nika kreće u tamošnju Športsku gimnaziju. Ovo slobodno vrijeme koristi za druženje s prijateljima, voli ‘biciklirati’ te obožava  izlete s roditeljima.

Što će na sve to roditelji?

– Mi kako roditelji smo joj velika podrška u svemu, vozimo je na treninge i pratimo utakmice, podržavamo i bodrimo kad je to potrebno – kažu Nikolina i Tomislav.

I za kraj?

S obzirom na njezin neosporni talent, upornost, volju i želju za igranjem košarke takvi rezultati su očekivani.

– Zahvaljujući košarci vidjela sam velik broj europskih zemalja, stekla mnoga nova prijateljstva i što je najvažnije uživala sam u svakom trenutku. Neka važna odricanja su se ipak isplatila – kaže s dozom samozatajnosti. 

Pitajući je za njezino sutra, Nika će reći: ‘Zasada nemam nikakvih planovi, no u budućnosti bi se htjela profesionalno baviti košarkom.

Gledajući je ovako nadobudno, a uz sve pobrojano, ne dvojimo da Nikine želje neće pronaći plodno tlo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije