SASTANAK U PRELOGU

LIJEČNIČKI PREGLEDI Rješenje problema tražili predstavnici međimurskog, slovenskog i mađarskog nogometa

Glavna tema bio je gorući problem liječničkih pregleda sportaša amatera, za čije se rješenje zalaže Mato Kljajić, predsjednik Komisije HNS-a za amaterski nogomet

U četvrtak, 7. veljače u Prelogu je održan međunarodni sastanak nogometnih djelatnika iz tri države – Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Delegaciju Hrvatske činili su Mato Kljajić, predsjednik Komisije HNS-a za amaterski nogomet i predsjednik Međimurskog nogometog saveza, Damir Dominić, dopredsjednik MNS-a, tajnik saveza Darko Jambrović te Robert Čižmešija, predsjednik Zbora nogometnih trenera i član Izvršnog odbora MNS-a.

Slovensku stranu predstavljali su Franc Horvat Meštrović, član Izvršnog odbora Zbora nogometnih trenera Slovenije te Drago Režonja, tajnik ZNT Lendave. Mađarsku delegaciju činili su Józsi György, povjerenik za amaterski nogomet Mađarskog nogometnog saveza te Joszef Konkoldi, član Izvršnog odbora saveza županije Zala.

Glavna tema sastanka bio je gorući problem liječničkih pregleda, a bilo je govora i o prijelaznim rokovima za amaterski nogomet i drugim zanimljivim temama. Kako su iznijeli predstavnici Mađarske, isto kao što je situacija u Hrvatskoj, i njih muči problem liječničkih pregleda sportaša amatera. Naglasili su činjenicu da u Mađarskoj imaju samo 58 liječnika sportske medicine na čak 90.000 tisuća sportaša.

Sve okupljene je ispred domaće delegacije pozdravio Mato Kljajić. Rekao je da je kod nas velika većina sportaša amatera i liječnički pregledi su problem koji je nužno što prije riješiti, poglavito jer je to veliki trošak za klubove, i to dva puta godišnje. Uz razmjenu iskustava s mađarskim predstavnicima, naglasio je želju da se po tom pitanju nađe zajednički jezik i pronađe rješenje.

Kako je istaknuo, najveći problem u Međimurju je što uopće nema sportskih liječnika, već oni dolaze iz Zagreba ili drugih krajeva Hrvatske. Franc Meštrović Horvat iznio je situaciju u slovenskom nogometu te istaknuo da kod njih sportaši amateri do 17 godina trebaju liječnički pregled, dok kod starijih od 17 godina to nije nužno.

Želja svih strana je da sportaši amateri mogu biti pregledani kod obiteljskog liječnika. U Hrvatskoj je za to nužno mijenjati Zakon o sportu, a u inicijativu promjene Zakona se uključio i Hrvatski olimpijski odbor. Kljajić se kao predsjednik Komisije za amaterski nogomet zalaže da do toga što prije dođe, no istaknuo je da u svemu postoje i određeni lobiji koji se tome protive.

Dotaknuli su se i teme prijelaznih rokova za nogometaše amatere. U Hrvatskoj je od ove sezone ukinut zimski prijelazni rok ‘bez papira’ zbog toga što je dolazilo do situacija da se klubovi gase zbog nedostatka igrača. Slična situacija bila je i u Mađarskoj te su i oni s vremenom ukinuli zimski prijelazni rok, no prijelaze igrača regulirali su na način da u 7. mjesecu slobodno prelaze u druge klubove, a u 8. mjesecu to mogu učiniti uz dozvolu kluba i plaćanje odštete klubu iz kojeg odlazi.

Kako je iznio Józsi György, FIFA traži da se međunarodne utakmice prijave 15 dana prije odigravanja, a želja je da takvo pravilo promijeni ili potpuno ukine, kako bi klubovi uz granicu lakše dogovarali prijateljske utakmice, a sve to bi pozitivno utjecalo na razvoj dobrih pograničnih odnosa.

Pri kraju sastanka već su dogovoreni i novi susreti, a predsjednik MNS-a Mato Kljajić pozvao je predstavnike iz Slovenije i Mađarske da prisustvuju obilježavanju 60. obljetnice Međimurskog nogometnog saveza koja će se održati krajem svibnja. Gosti su taj poziv rado prihvatili i svi zajedno zaključili kako je ovo tek početak dobre suradnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije