Vijesti / Sport
Sport
OGORČENI NA KAZNE 'Licemjeran i maćehinski odnos prema klubovima'

NK SLOGA ČAKOVEC

OGORČENI NA KAZNE 'Licemjeran i maćehinski odnos prema klubovima'

Donosimo dopis koji smo dobili iz Nogometnog kluba Sloga Čakovec.

'Uvidjevši da iz tjedna u tjedan kazne prema nogometnim klubovima bivaju sve veće i rigoroznije čovjek bi zaključio da se konačno uvodi red i u niže stupnjeve natjecanja.
Svaka organizacija, ustanova, natjecanje, čak i najmanji nogometni turnir ima svoja pravila koja se moraju poštivati. Pravila ili 'norme ponašanja' svih sudionika uvjet su da svako natjecanje bude regularno, u potpunosti podražavamo da se svi koji krše bilo koje pravilo određenog natjecanja kazne.

Na žalost u našem nogometnom okruženju vlada jedan licemjeran odnos vladajućih prema klubovima od kojih oni sami žive. Kako objasniti činjenicu da je klub kažnjen i mora platiti kaznu jer citirajući zapisnik : 'Usprkos opominjanja prvog pomoćnog suca i mene kao delegata, domaći na klupi za pričuvne igrače nisu htjeli maknuti majcu od igrača sa krova kučice za igrače.'

Mislim da je svaki komentar na ovo suvišan. Neki neutralni promtrač zaključio bi da je riječ o vrlo posloženom nogometnom natjecanju gdje se pazi na svaki mogući detalj kako bi svaka utakmica prošlo u strogo regularnim uvjetima. Dolazimo do druge situacije gdje je klub kažnjen jer su trener i predstavnik kluba napustili označeni „'trenerski prostor' i prosvjedovali kod 1. pomoćnog suca. Gledajući strogo po pravilima kazna je opravdana i na nju nema nikakvih zamjerki.

Situacija je nastala pred kraj utakmice kada 1. pomoćni sudac nije označio evidentan pogodak jer je lopta prošla gol liniju. Greške se događaju, sastavni su dio svakog posla. Kako su trener i predstavnik kluba pogriješili što su izašli iz 'trenerskog prostora', tako je sudac pogriješio što nije vidio da je lopta prošla gol liniju. Tako bi to bilo u idealnom scenariju.

Kaznu će klub morati platiti, jer pravila se moraju poštivati. Nas kao klub zanima kako sudac koji blago rečeno nije u formi, koji na svaku situaciju kasni u procjeni jer mu vlastita težina ne dozvoljava da prati igrače može suditi ligu u kojoj se tako strogo primjenjuju pravila??? Smijemo li prije utakmice, možda i nakon utakmice zatražiti od suca, delegata ili možda natjecanja lige evidenciju normi koje svaki sudac prije nogometne sezone mora položiti i time pokazati razinu fizičkih sposobnosti koje mu omogućavaju praćenje zahtjeva određenog stupnja natjecanja???

U toj situaciji kad je lopta prošla gol liniju 1. pomoćni sudac zaostao je dobrih 10 metara, bio je u visini kaznenog udarca, dok su igrači na skoku bili metar-dva od vratara. U  situaciji vrućih glava svi igrači protestirali su kod 1. pomoćnog suca, riječi koje su bile upućene od strane istog prema igračima, treneru i predstavniku kluba nisu za pisani oblik. U pogreškama koje su se dogodile ne tražimo opravdanje za poraz, naprotiv, protivnicima čestitamo na pobjedi.

Na kraju priče klub će opet platiti kaznu, dok sudac neće biti sankcioniran za loše obavljen posao. Smatramo da je to licemjeran maćehinski odnos prema klubovima koji se kažnjavaju za svoju propuste, a službena tijela (suci, delegati, sama organizacije lige) svoj dio posla ne rade na zadovoljavajući način. Kada smo već kod toga, svima je jasno da se pojedina pravila tumače kako kome odgovara.

Na početku svake natjecateljske sezone definiraju se pravila koje klubovi moraju ispuniti da bi se mogli natjecati u određnom stupnju natjecanja. Ukratko, broj licenciranih trenera s odgovarajućom licencom, broj ekipa u mlađim uzrasnim kategorijama, itd... Već na početku sezone bili smo svjedoci kako se nekima dopuštaju neke stvari koje su van svake normalne logike, a druge se kažnjava zbog 'majice' na krovu klupe za pričuvne igrače. Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna. Pametnom dosta!

Nogometni klub Sloga Čakovec kažnjava se po čl.53. DP HNS-a novčanom kaznom od 1000kn zbog isključenja trenera i predstavnika kluba. Ova novčana kazna još je jedan dokaz tumačenja Pravilnika HNS-a od strane disciplinskog tijela na način koji je u tekstu opisan. Članak 53. jasno govori o situacijama kada se negoduje na odluku suca bez psovanja ili vrijeđanja, što je i bio slučaj.

U istom članku kao sankcije navedene su opomena, ukor, pa tek ona novčana kazna (iznos kazne nije naveden). U ovoj situaciji 1. pomoćni sudac psovao i vrijeđao igrače, trenera i predstavnika kluba, što nije prvi slučaj ove sezone. Zanima nas koje su sankcije prema sucima ili služebenim osobama ukoliko one psuju ili vrijeđaju igrače, trenere ili bilo kojeg drugog sudionika utakmice.

Članak 53. je jasan, opomena, ukor, pa tek onda novčana kazna, ali očito to nije u interesu saveza, vodstva natjecanja, disciplinskog suca. Novčana kazna iznosi 1000kn, klub je mora podmiriti bez obzira što se osjećamo izigrano, čak i prevareno od onih koji bi morali dijeliti pravdu kako na travnjaku tako i van njega.'

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!